Високоточна американска ракета "ХАЙМАРС" Украйна е нанесла осакатяващ удар на руска дивизия, докато войниците ѝ са били лекомислено събрани на едно място, за да чуят реч на командира си, съобщава днес вашингтонският Институт за изследване на войната, позовавайки се на т.нар. руски "военни кореспонденти", блогъри следящи развитието на бойните действия в Украйна.

Предполага се, че загиналите руски военни са поне 100 и още толкова са били ранени в района на Кременная, в окупираната от Русия Луганска област в Източна Украйна.

Тук действат 144-а и 3-а дивизия на 20-а руска общовойскова армия, но институтът не е могъл да установи веднага коя от двете е била поразена. 

Руските източници потвърждат, че войниците са чакали два часа, събрани на едно място, за да пристигне командирът им генерал-майор Сухраб Ахмедов, който трябвало да им говори преди планирано настъпление.

"Два часа хората стояха стълпени на едно място и чакаха кога командирът на дивизията ще произнесе мотивиращото си слово - пише един от "военкорите". - Но вместо него своето слово казаха ракетните системи за залпов огън "ХАЙМАРС" и артилерията на противника.

На Южнодонецкото направление за няколко дни в боевета пострадалите бяха по-малко, отколкото от престъпната глупост на командира на дивизията". 

"Военните кореспонденти" критикуват очевидно злополучното решение за концентриране на голям брой руски сили в обсега на украинската артилерия за толкова дълго време и се възползват от ситуацията, за да се върнат към критиките към руското командване и неговата неефективност, пише в анализа си институтът.

Според него вълната на възмущение напомня реакцията на провоенната общност на Русия на предишни значими случаи на безотговорни действия на руски командири, довели до драматични загуби. Сред тях е атаката на Въоръжените сили на Украйна на 31 декември 2022 г. срещу съсредоточието на руски сили в Макеевка, Донецка област.

Тогава „военните кореспонденти“ призоваха руските власти да потърсят отговорност от военното ръководство, а впоследствие редовно се опитваха да хвърлят вината за мащабните военни провали на Русия върху отделни командири.

Този път „военните кореспонденти“ обаче се оплакаха, че командирът на 20-та общовойскова армия, Сухраб Ахмедов и подобни командири продължават да заемат ключови позиции, вместо да бъдат подведени под отговорност, посочва институтът. Той цитира един "военкор" да призовава да бъдат екзекутирани отговорните за подобни случаи командири пред техните части, независимо дали са полковници или генерали.

Пропагандна война

Украйна увери вчера, че Русия е понесла тежки загуби от началото на нейната контраофанзива, предаде ДПА.

"Въпреки фалшивите руски съобщения, които твърдят противното, украинската армия даде много по-малко жертви при своето настъпление в сравнение с окупаторите", написа в Телеграм заместник-министърката на отбраната на Украйна Анна Маляр.

Според нея руските загуби са близо девет пъти повече от украинските при източния град Бахмут, а в Южна Украйна съотношението е над пет към едно.

През последните дни министерството на отбраната на Русия неведнъж обяви, че неговите сили са спрели украинското контранастъпление и са причинили многобройни жертви на другата страна.

Руският президент Владимир Путин спомена за "катастрофални загуби" на украинската армия.

Анна Маляр отхвърли тези твърдения като дезинформационна кампания, целяща да деморализира украинските войници и общество.

Изявленията и на двете страни в конфликта не са потвърдени по независим път.

Медии съобщават, че украинската армия е постигнала малък напредък при своята контраофанзива, която започна в началото на този месец, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.