Руският олигарх Олег Дерипаска е замесен в депортирането на украински деца от окупираните територии. Това става ясно от изявление на фонда "Волное дело", който принадлежи на милиардера, предаде "Униан".

Фондът съобщава, че е "поел покровителство" над 350 украински деца от Бахмут. Те са изпратени на "ваканция" в Крим, след което искат да ги разпределят "на семейства" на руска територия.

Фондът и Дерипаска благодариха на детския омбудсман на Русия Мария Львова-Белова за сътрудничеството при извеждането на деца от Бахмут. Лвова-Белова беше обявена за международно издирване със заповед на Международния наказателен съд в Хага за масови депортации и отвличания на украински деца.

Според украинския омбудсман са известни поименно 19 500 деца, които окупаторите са отвели на руска територия. В действителност обаче техният брой е много по-голям. Преди войната около 700 000 деца са живели в териториите, които сега са окупирани. Съдбата на повечето от тях към момента е неизвестна.

Окупаторите се опитват да "превъзпитат" отвлечените деца, като им разказват лъжи за "укрофашистите" и по всякакъв начин се опитват да насаждат омраза към Украйна.