Седмица след разрушаването на язовира "Каховка" в Южна Украйна броят на жертвите продължава да нараства, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Властите в контролираната от Украйна част на Херсонската област съобщиха днес за десет загинали и 20 ранени. Четиридесет и двама души все още се водят изчезнали, съобщи в "Телеграм" областният управител на Херсонска област Олександър Прокудин.

На контролирания от Москва южен бряг на река Днепър броят на загиналите също се е увеличил от осем на 17, заяви руската страна. Тъй като обаче окупираните места са особено силно засегнати от наводненията, има опасения, че в действителност жертвите са много повече. 

Информацията, предоставена от Русия, често не може да бъде проверена от независим източник.

По официални данни украинските спасителни екипи досега са отвели на безопасно място 2757 души, включително 263 деца. 

Украински доброволци са успели да спасят жители и от окупираната страна на реката. Прокудин обвини руските сили, че правят твърде малко за спасяването на цивилни в окупираните наводнени зони. 

Големият язовир в град Нова Каховка беше разрушен миналия вторник. Впоследствие огромни маси вода се изляха от водохранилището и наводниха множество селища, включително регионалната столица Херсон.