Лекарствените продукти, които съдържат наркотични вещества и се изписват на жълти и зелени рецептурни бланки, вече са в електронен формат и се изпълняват през Националната здравноинформационна система (НЗИС). Промяната беше въведена от „Информационно обслужване“ във връзка с влизане в сила на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, обнародвана в брой 51 на Държавен вестник от 13.06.2023 г., съобщиха от ИО.

Всички хартиени жълти и зелени рецепти, издадени до 12.06.2023 г., се изпълняват по стария ред до изтичане на тяхната валидност.

Само за първия ден от въвеждането на електронните предписания за лекарства, съдържащи наркотични вещества, са издадени над 300 рецепти, като 30 от тях вече са изпълнени, сочат данните. Общият брой на издадените до момента електронни рецепти през НЗИС надхвърля 32,5 млн., като средно на ден се изписват по над 50 000 .

Досега хартиените жълти и зелени рецепти можеха да се изпълняват от аптеките само в областта, в която са издадени. През електронната система това ще може да става вече м цялата страна.

С въвеждането на електронните жълти и зелени рецепти отпада необходимостта лекарите да ходят до регионалните здравни инспекции (РЗИ) за кочани с рецепти, на които да издават рецепти за лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества.