Бивш директор на Samsung бе обвинен в кражба на технологии от компанията с цел създаване на фабрика за чипове в Китай, съобщи Ройтерс.

Прокуратурата в Южна Корея е добавила към обвинението и "подкопаване на икономическата сигурност на страната".

Samsung е една от най-големите технологични компании в света, топпроизводител на чипове и ключова за южнокорейската икономика.

Производството на чипове пък е отрасъл, в който има страхотен сблъсък между Южна Корея, Китай и САЩ - само преди седмица южнокорейският президен Юн Сук Йол обяви конкуренцията в тази индустрия за "открита война".

Бившият директор е в тази индустрия от цели 28 години - като преди Samsung е бил вицепрезидент и в SK Hynix, по-неизвестна компания, но всъщност втория най-голям производител на чипове в света и третия в производството на полупроводници. 

Според обвинението той е придобил данни от Samsung, за да бъде построена китайска фабрика в Сиан, Китай, само километър и половина до вече съществуващата фабрика на южнокорейската компания там. Кражбата е причинила поне 300 милиарда вона, или 233 млн. долара загуби.

Любопитно е, че опитът да се изгради нов завод се е... провалил заради финансови проблеми. 

Повдигнати са обвинения на още шестима души заради тяхно предполагаемо участие - сред тях и служител на инспекционна компания, обвинен в разкриване на архитектурния план на полупроводниковата фабрика на Samsung.