"Аз съм от хората, които твърдо вярват, че властите трябва да бъдат разделени и че всеки трябва да си носи отговорността за решенията си."

Това каза вицепрезидентката Илияна Йотова на въпрос за случващото се във ВСС. Тя добави, че няма да коментира процедурата по предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, както и дали има политически натиск или натиск от прокуратурата към политиците.

По повод думите на премиера Николай Денков, който преди дни определи като саботаж освобождаването на заместник-министрите малко след избирането на редовното правителство, Йотова каза:

"Аз искам само да му припомня времената от 2017 г., когато той за първи път стана служебен министър на президента Радев, за колко време той самият смени своите заместници".

"Нужна е много сериозна и дълбока реформа, макар че тази дума вече не би трябвало да я употребяваме, защото отдавна се изпразни от съдържание."

Това отговори Йотова на въпрос за ниския среден резултат на задължителната матура по български език. Реформа, която трябва да се отнася не само към съдържанието на учебниците, но и за подготовката на самите учители, работата с родителите, която сме изоставили тотално и мотив за това децата да знаят добре и да пишат и четат на български език, каза още тя. 

Нека погледнем как изглеждат учебниците на децата, добави Йотова.

„Като че ли родителите започнахме да толерираме повече това, което те срещат в интернет пространството с един доста изопачен език и повече терминология, която дори не е нужна в една определена възраст, отколкото да ги учим на а,б,в", добави Йотова.

Вицепрезидентката участва във форум за борбата на гражданското общество срещу дезинформацията, която тя определи като едно от най-големите предизвикателства пред демокрацията.