Повече от 10 000 войници, 250 самолета от 25 държави: в понеделник в Германия започва най-голямото военновъздушно учение в историята на НАТО. Тоя ще бъде ясно усетено в Германия.

Военновъздушната база "Ягел" в германската провинция Шлезвиг-Холщайн ще бъде основен център на маневрите, които ще продължат от 12 до 23 юни. Участват 25 държави, 250 самолета и хеликоптера, включително над 100 самолета на Националната гвардия на САЩ. България също е заявила участие.

"Това учение ще демонстрира отбранителните способности на Алианса", заяви инспекторът на ВВС Инго Герхарц днес при представянето на учението.

Той подчерта значението на Германия.

"Ние сме във водеща роля и точно това ми казват партньорите: защо не отидете, защо не го направите, особено с вашата позиция в Европа." 

Интересът към това огромно въздушно учение, а заедно с това и броят на участващите държави, силно нарасна сред страните от НАТО през последната година. Около германските военновъздушни бази бяха създадени палаткови лагери и контейнерни селища за войници не само от европейските партньори. 

Сценарият за тези маневри е разработен още през 2018 година от ВВС на САЩ и Германия. Оттогава насам сценарият на учението изглежда все по-реалистичен и за много европейски партньори. Той гласи следното: "група войски от източен военен съюз е нахлула в Германия и окупира Източна Германия. Енергийните доставки са прекъснати, на германска територия се провеждат кампании за дезинформация. Германия е обявила извънредно положение в алианса в съответствие с член 5 и сега въздушният суверенитет над германската земя е застрашен.“

Както показва името "Air Defender", учението е чисто отбранително, подчертават всички участващи държави. Дори сценарият на учението да предполага друго, то изрично не е насочено срещу Русия, посочват от НАТО. Ейми Гутман, посланик на САЩ в Германия, обаче дипломатично намеква, че в маневрата е взета предвид променената ситуация в Европа след началото на руската война срещу Украйна:

„Истинска сигурност има само, ако предотвратяваш войни, а можеш да се надяваш да предотвратиш война, само ако си достатъчно подготвен. Това е цитат на американски генерал от 1951 г., но тази важна идея днес е още по-вярна, отколкото тогава", заяви тя.

Мащабното учение ще засегне голяма част от въздушното пространство на Германия: В допълнение към Ягел и Хон в Шлезвиг-Холщайн, военни самолети ще излитат от Вунсторф (Долна Саксония), Шпангдалем (Рейнланд-Пфалц) и Лехфелд (Бавария). Другите бази отвъд границите са Волкел в Нидерландия и Каслав в Чешката република.  Бундесверът заявява, че страните, които ще провеждат ученията, се стремят да запазят слабото въздействие върху населението в Германия през двете седмици от 12 до 23 юни, и представя времева концепция: в зона за учения "Изток", която се отнася до Балтийско море, Мекленбург-Предна Померания и части от Саксония, ученията ще се провеждат между 10 и 14 ч., в зона за учения "Юг" (основно Баден-Вюртемберг и Бавария) - между 13 и 17 ч., а в зона за учения "Север" - между 16 и 20 ч., което е въздушното пространство над Северно море, Шлезвиг-Холщайн и Долна Саксония.

През нощта и през почивните дни няма да се провеждат тренировъчни полети. Поради това Федералното министерство на отбраната в Берлин не очаква масови протести от страна на гражданите за нарушаване на мира или дори демонстрации срещу маневрите, както в дните на Студената война. Шумът от "Торнадо", "Юрофайтър", F-15, F-16, A10 и каквото и да е друго, което алиансът превозва във въздуха, би трябвало да е най-малкият проблем. Замърсяването на околната среда, причинено от милионите литри керосин, също е по-малко притеснително в момента.

Но провеждането на подобно учение, включващо зареждане с гориво във въздуха и учения за военно прихващане, както и маневри в ниски полети, без да се засегне гражданският въздушен трафик във Федерална република Германия, се счита за невъзможно, поне от Съюза за контрол на въздушното движение. "Утопично е да се вярва, че можеш да се упражняваш над Централна Европа и редовният въздушен трафик просто да продължи“, заявиха от профсъюза на пилотите и така опровергаха министерството на отбраната, което се опита да обещае на авиокомпаниите и пътниците, че ням ада бъдат засегнати.

"Не, подобна маневра просто е свързана с твърде много условности, за да се твърди това. По принцип гражданската авиация подкрепя учението за въздушен транспорт. Въпреки това бихме искали да видим малко повече реализъм от страна на отговорните лица и да направим план за действи епри отмяна  изакъснение на граждански полети", заявиха от профсъюза.

Министерството на отбраната в Берлин се позовава на симулациите на Евроконтрол, които са показали, че по време на маневрата не може да се очаква "никакво отменяне на полети", а "най-много забавяне".

"Дали този сценарий ще се сбъдне, ще видим следващата седмица, когато въздушното пространство над Мекленбург-Предна Померания и Балтийско море ще бъде временно затворено за гражданската авиация на всички височини. Никой не може да твърди, че от понеделник това ще бъде нормален въздушен трафик. Ние ще усетим последиците от това. Но: От една страна, маневрите ще продължат само дванадесет дни, а от друга, знаем, че те са просто необходими от гледна точка на световната политика", посочиха все пак пилотите на граждански полети.