Най-малко седем души са изчезнали след наводненията, причинени от унищожаването на язовира Нова Каховка, съобщиха Ройтерс и ТАСС, като цитират назначения от Москва кмет на града.

Това е броят на безследно изчезналите, "за които знаем със сигурност", уточни Владимир Леонтиев.

Обстрелът на Херсонска област през последният ден е довел до смъртта на един човек, а друг е бил ранен, съобщи от своя страна в Телеграм украинският губернатор Олександър Прокудин.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че разрушаването на язовира "Каховка" в Южна Украйна е оставило стотици хиляди хора без нормален достъп до питейна вода, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Очакваше се днес наводненията в южните части на страната да се засилят, а десетки хиляди хора бягат от районите, засегнати от вчерашното срутването на стената на язовира, за което Зеленски обвини Русия. От своя страни Москва обвини Киев за взрива, довел до разрушаването.

"Унищожаването на един от най-големите водни резервоари в Украйна е напълно умишлено... Стотици хиляди хора бяха оставени без нормален достъп до питейна вода", написа украинският президент в "Телеграм".

Украинската агенция за възстановяване и развитие на инфраструктурата съобщи, че правителството е взело решение да предостави 1,5 милиарда украински гривни (41 милиона американски долара) за изграждането на тръбопровод с капацитет около 300 000 куб. м. вода на ден. Общата дължина на новия водопровод ще бъде 87 километра, уточни агенцията.

Масовите евакуации продължават днес в Южна Украйна след частичното разрушаване на язовирната стена на Каховската ВЕЦ, което доведе до наводнение на много места по поречието на река Днепър и за което Москва и Киев си разменят взаимни обвинения, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ситуацията е най-тежка в херсонския район "Корабелни". Понастоящем нивото на водата се е покачило с 3,5 метра, над хиляда къщи са наводнени", заяви Олексий Кулеба, заместник-ръководител на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.

Евакуациите ще продължат днес и през идните дни - те се извършват с автобуси и влакове, поясни Кулеба.

"Има опасност над 40 хиляди души да пострадат от наводненията. Украинските власти евакуират над 17 хиляди души. За съжаление, над 25 хиляди души се намират на територия под руски контрол", заяви вчера главният прокурор на Украйна Андрий Костин.

"Досега са наводнени 24 населени места в Украйна", заяви украинският вътрешен министър Игор Клименко.

Европейският съюз ще предостави "необходимата помощ" на Украйна след частичното разрушаване на Каховската ВЕЦ, заяви украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба след телефонен разговор днес с върховния представител на блока за външната политика и сигурността Жозеп Борел, предаде Франс прес.

"ЕС е готов да предостави необходимата помощ (включително хуманитарна) за смекчаване на последиците от тази катастрофа, причинена от Русия", написа Кулеба в "Туитър".

Киев и Москва се обвиняват взаимно за разрушаването на язовирната стена на водноелектрическата централа, отбелязва АФП.

Има вода за охлаждане на Запорожката АЕЦ за месеци напред, казва МААЕ

Голямото изкуствено езеро с вода за охлаждане на Запорожката АЕЦ е пълно и запасите ще стигнат за месеци напред, обяви тази вечер Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от Ройтерс.

Езерото се намира близо до Каховската ВЕЦ. То обикновено черпи вода именно от язовира.

По-рано вчера генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси заяви, че няма непосредствена опасност за Запорожката АЕЦ, но обеща базираният във Виена ядрен регулатор на ООН да провери бързо нивото на водата в басейна за охлаждане.

Удавен зоопарк

Няколкостотин животни от зоопарк в Нова Каховка може би са се издавили в наводненията, причинени от частичното разрушаване на язовирната стена в града, предаде ДПА.

Олена Наврозка, която е собственик на зоопарка, твърди, че всички 300 животни са загинали, в това число маймуни, магарета и понита. Тя допълва, че руските военни, окупирали Нова Каховка, са направили невъзможно евакуирането на животните.