Синан Оган, националистът от Алианса АТА, който завърши на трето място на президентските избори в Турция, обяви днес, че ще подкрепи действащия държавен глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган на втория тур на изборите на 28 май, предаде БТА.

На 14 май Оган получи 5,17% от гласовете, или около 2,9 млн. гласа, а малко не достигна на Ердоган за победа - 49,24% срещу 46,07% на кандидата на Националния алианс Кемал Кълъчдароглу.

Оган, който говори пред турски медии днес, призова поддръжниците си да гласуват за Ердоган:

"За втория тур на изборите обявявам, че ще подкрепя кандидата за президент на Републиканския алианс Реджеп Тайип Ердоган", каза Оган, цитиран от държавната телевизия ТРТ. "Това е правилното решение за нашата държава и нация."

Той за кратко преговаряше и с настоящия президент, и с кандидата на опозицията Кемал Калъчдароглу. Ултранационалистът постави редица условия на преобладаващо лявото обединение на турската опозиция, което не успя да надделее нито в парламента, нито на вота за президент. Причината - много от крайните националисти са против Ердоган.

Ако Калъчдароглу бе убедил Оган, това щеше да му даде някакъв шанс, ако се съди по резултатите от първия вот - под 5% преднина за настоящия президент. Това решение обаче на практика гарантира победата на настоящия президент на втория тур следващата неделя.

Снощи един от функционерите на Алианса АТА Ведждет Йоз пък призовава поддръжниците си да гласуват за кандидата на обединената опозиция Кемал Калъчдароглу.

Той обещава да върне Турция обратно към парламентаризма и да подобри ситуацията с икономиката, която продължава постепенния си срив. Ердоган пък обещава стабилност.