Скандалите с главния прокурор Гешев, заместника му Борислав Сарафов и неговия заместник - Ясен Тодоров, вече са на терена, на който по закон би трябвало да се разрешат - във Висшия съдебен съвет. След първата процедура - когато шестима членове предложиха "импийчмънт" на Гешев заради историите около "атентата", днес бе задействана втора - по предложение на Борислав Сарафов, който твърди, че обвинител №1 записвал разговори с член на ВСС.

Паралелно с този сюжет обаче в Парламента тръгва друг: колко време ще трябва, за да се промени законът и "тримата големи" да бъдат избирани или сваляни с обикновено мнозинство от 13 гласа, а не от 17, както е сега, в същия този ВСС. Така нещата може да заприличат на спринт, на който едновременно някой приближава финалната линия.

Че е непоколебим в отношението си към Иван Гешев днес показа и Бойко Борисов - или "лицето Бойко Методиев Борисов", както го нарича главният прокурор от понеделник насам.

Борисов, който е безспорен майстор на фразите, каза: 

"Аз съм само депутат на първия ред. Главният прокурор само за мен говори, мисли, че ме страхува. Само за мен говори. Чакайте, аз съм бил главен секретар, ако мисли, че така лесно ще ме страхува...

Само "Бойко, Бойко, Бойко..."

И дозакова - че законите, внесени от Крум Зарков, трябва да бъдат приети.

На фона на това се разбра, че във Франция бивш президент е осъден, затова че опитал да подкупи с влияние бившия главен прокурор. Никола Саркози обещавал постове в дипломацията на обвинител № 1 и опитвал да научи нещо за развитието на дадено дело. Осъден е и въпросният главен прокурор.

А стига, бе!

И пак у нас - съдии от Съюза на съдиите написаха в открито писмо днес до ВСС:

"Многократно, недвусмислено и аргументирано сме заявявали, включително преди избора на Иван Гешев за главен прокурор, че същият е абсолютно непригоден за този пост поради пълната липса на необходимите съгласно закона професионални и нравствени качества."