Френският Апелативен съд потвърди присъдата на бившия президент на Франция Никола Саркози за подкуп и неправомерно влияние върху главен прокурор. Съдът в Париж потвърди първоинстанционната присъда на 68-годишния Саркози от три години лишаване от свобода, две от които са условни.

Първата година Саркози може да изтърпи вкъщи под електронно наблюдение. Все още обаче не е ясно дали това изобщо ще се случи.

Преди две години съд от по-ниска инстанция установи, че Саркози, чрез своя адвокат Тиери Херцог, се е опитал да подкупи Жилбер Азибер, тогавашния главен прокурор на Касационния съд. Това е станало през 2014 г., след като Саркози е напуснал президентския пост. Твърди се също, че Саркози е използвал влиянието си, за да получи поверителна информация за разследванията на финансирането на предизборната му кампания през 2007 г. В замяна на това на Азибер е била предложена подкрепа в кандидатурата му за пост в Монако.

По същество това поведение е застрашило независимостта на съдебната власт, твърди прокуратурата.

Херцог и Азибер също бяха осъдени на първа инстанция на по три години затвор, две от които условно. Апелативният съд потвърди тези присъди.

Председателят на съда Софи Клеман, заяви, че престъпленията на Саркози са още по-тежки, тъй като са извършени от бивш президент. Адвокатът му Жаклин Лафон, заяви пред репортери, че клиентът ѝ е невинен и обяви по-нататъшни правни стъпки: "За нас процесът тепърва започва!“