"Оставката на главния прокурор Иван Гешев е личен избор."

Това обяви в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Преди това той каза, че не е гледал изявлението на главния прокурор, в което Гешев отправи поредица от обвинения за сценарий и натиск да бъде накаран да подаде оставката си.

ДПС обаче открай време имало принципни позиции. Така Карадайъ реагира на думите на обвинител №1, че е изненадан от позицията на Движението, което винаги преди това имало принципен подход, не вземало безпринципни позиции. "В етичен смисъл това е предателство", каза Гешев за променената позиция на ДПС, което подкрепи Мария Габриел в искането за оставката му.

"Предателство към кого?", попита в отговор Карадайъ.

"Когато сме говорили за реформи в съдебната система, когато е имало политически оценки към други независими органи и власти в държавата, чието разделение е гарантирано от конституцията, нашата позиция винаги е била принципна. Не става въпрос за персонални оценки", заяви той. "Направете анализ на позициите на ДПС", поиска той, за да докаже поледователността на партията си.

Лидерът на ДПС категорично отказа да коментира думите на Гешев, че е имало обаждания към него с предложения за посланически постове, политическа кариера в ГЕРБ и заплахи, свързани със семейството му.

"Да правя предположения на нечии предположения... Да говорим с факти. Някой предполагал, че има политическа намеса и аз да коментирам - недейте. Политически влияния - от кого?", каза той. 

Демерджиев: Ако г-н Гешев е прогледнал, това е радостно

"Аз отдавна съм апелирал към прокуратурата и в частност към г-н Гешев, да си отворят очите за това какво става в държавата. Ако г-н Гешев е прогледнал какво става към днешна дата, това е радостно. Но не буди у мен възторг от това, което се случва, защото това трябваше да се случи много отдавна. Г-н Гешев трябваше да е прогледнал много отдавна и ръководената от него прокуратура трябваше много отдавна да е въвела върховенството на правото и да е възстановила чувството за справедливост у българските граждани" - коментира пред журналисти и служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

На въпрос какво казвате - че няма върховенство на правото в българската прокуратура ли, той отвърна:

"Разбира се, че няма. Когато си затваряш очите и оставяш определени политици да безчинстват и да чакаш те да ти посегнат, за да провидиш нещо и да се обърнеш срещу тях - това е много закъсняла справедливост. Надявам се да се случи все пак. 100 пъти сме коментирали делата "на трупчета", 100 пъти сме коментиирали спрени и прекратени производства." 

По повод твърдението на Гешев, че семейството му е било заплашвано, МВР министърът заяви, че подобни информации не са били депозирани в министерството. "Ако има такива заплахи - да подаде сигнал", призова Демерджиев.

На въпрос дали очаква искане на имунитети и заповедеди за арести по адрес на посочените днес от Гешев лица, министърът отвърна, че ги очаква от деня на встъпването си в длъжност.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък се "включи" с фейсбук пост. За да обвини, разбира се, американците.

"Това, което се случва в момента между Гешев и другите американски метастази в България е същото като това, което се е случило през 1934 г. между Хитлер и Рьом в Германия. Събитията са известни като "Нощта на дългите ножове. Остава само да видим кой ще надделее в разчистването на сметки между престъпните американски кланове в управлението на държавата", написа той.

Тошко Йорданов: Това може да е оздравителен процес

"Тези турбуленции може да са оздравителен процес", коментира на свой ред Тошко Йорданов от ИТН. 

"Решението на главния прокурор (за оставката - бел. ред) си е решение на главния прокурор. Аз искам да обърна внимание на нещо друго. Това, което наблюдаваме в момента с изявлението му, доказва нещо, което българското общество знае - че има политическо влияние или поне опит за политическа намеса в съдебната система", каза още той.

Според него от партията му последователно настоявали за промени въобще в съдебната система, но когато от ИТН били в коалиционното правителство, там не се говорело за реформиране на прокуратурата, а само за свалянето на Иван Гешев.

"Не са само тези партии (ГЕРБ и ДПС- бел. ред.) с влияние в съдебната система. Не е тайна, че ДБ има силно влияние в съдийската колегия", обяви още Йорданов без да се аргументира допълнително.