За първи път от месеци украинците спечелиха значителни територии край Бахмут на северозапад край Хромове и югозапад - Иванишке.

Така от изключително трудна пълната окупация на града от агресора става де факто невъзможна.

И докато контраофанзивата наднича зад ъгъла все повече се разгорещява конфликтът между шефа на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин и официалните лидери на руската офанзива - военния министър Сергей Шойгу и генерал Валерий Герасимов. Пригожин открито обвини двамата влиятелни мъже заради загубената територия, тъй като по думите му част от руската армия просто е напуснала позициите си.

Един танк и ракети

Пенливата тирада на Пригожин съвпадна с традиционния парад за Деня на победата в Русия на 9 май. Руснаците изкараха само един танк на традиционно пищния парад по случай Деня на победата. Превозното средство бе модел Т-34 - на въоръжение в съветската армия от 1940 г.

На Червения площад не премина нито един съвременен танк или бойна машина на пехотата. Отсъстваха самоходни оръдия, във въздуха не прелетяха изтребители и бомбардировачи.

Все пак Русия показа мускули - под формата междуконтиненталните балистични ракети "Ярс", ракетния комплекс "Искандер-М" и системата за противовъздушна отбрана С-400.

Нека обобщим - мнозинството от конвенционалните оръжия са изпратени на фронта или срамежливо прикривани. У дома остават ядрените ракети, които Москва използва, за да плаши Запада. С все по-незадоволителен резултат.

"Черният ден за руската авиация"

"Черен ден за руската авиация". Така бе определен 13 май от канала в "Телеграм" "Рибар". 

В Брянска област руските ВВС загубиха два хеликоптера и още два самолета. 

Руските медии веднага обвиниха за атаките украинците. Западните агенции обаче не откриха доказателства в подкрепа на твърденията им.

Една от водещите теории е, че руснаците са станали жертва... на приятелски огън.

Рашисти на седмицата

Време е сега да наградим прославилите се през изминалите седем дни "рашисти на седмицата".

"Бронзов медал" получава свещеникът Андрей Ткачов заради мъдра проповед, в която настоява, че Русия трябва да се превърне в дом за хората, които "бягат от Содом и Гомор". Които не искат да бъдат "принуждавани да умират ежедневно с децата си".

"Това се случва днес с Русия, която се превръща в Ковчег на спасението", уверява той.

Ще "осребрим" председателя на движението "Ние сме с Русия" Владимир Рогов. Той гостува на пропагандното предаване "Место встречи", когато е помолен да коментира изявлението на украинка, твърдяща, че Украйна трябва да се сближи с Европа.

"Бъдещето на тази млада дама е в публичните домове на Европа", подчертава джентълменът.

След това влиза в спор с жена в студиото, която защитава украинката и отбелязва, че тя е продукт на времето си.

"Трябва да създадем нормални условия за тези хора, тогава те ще си спомнят историята си и няма да са маймуни. Ще станат хора", настоява Рогов.

За финал ви оставяме с учудващо толерантен жест на водещата Олга Скабеева, заради който заслужено получава "златен медал". Официалните власти в Русия, към които принадлежи Скабеева като видна и подкрепяна от режима представителка на четвъртата, не са свикнали достатъчно с критиките срещу войната. Затова когато в "Телеграм" се появяват противоречиви сведения за фронта от военните кореспонденти, особено предвид предстоящата украинска контраофанзива, това създава допълнително напрежение.

Журналистката обаче има решение.

"Армията може да се критикува, министрите могат да се критикуват. Но само у дома! Критикувайте и си отивайте по леглата!"