Руснаците изкараха само един танк на традиционно пищния парад по случай Деня на победата. Превозното средство бе модел Т-34 - на въоръжение в съветската армия от 1940 г.

На Червения площад не премина нито един съвременен танк или бойна машина на пехотата. Отсъстваха самоходни оръдия, във въздуха не прелетяха изтребители и бомбардировачи. 

Все пак Русия показа мускули. На парада бяха представени междуконтиненталните балистични ракети "Ярс", ракетния комплекс "Искандер-М" и системата за противовъздушна отбрана С-400.

Общо взеха участие 10 000 военнослужещи и 125 единици военна техника. Презентацията на руската военна сила продължи около 10 минути.

Какво каза Путин?

Европа забрави кой я освободи от нацистите.

Това обяви руският президент Владимир Путин в реч на Червения площад по случай Деня на победата.

"Изглежда забравиха до какво доведоха безумните претенции на нацистите за световно господство, забравиха кой победи това чудовищно тотално зло, кой се изправи като стена срещу родната си земя и не пожали живота си за освобождението на народите на Европа", каза Путин.

Президентът се обърна към руските войници, воюващи в Украйна, и изтъкна, че "цялата страна се моли за тях".

"Днес цивилизацията отново е в решаваща, повратна точка, срещу нас отново се отприщи истинска война. Гордеем се с участниците в "специалната военна операция". Бъдещето на нашия народ зависи от вас".

Путин обвини Запада в "разрушаване на традиционните ценности" и пропагандиране на "система на грабеж и насилие".

"Целта на нашите врагове и тук няма нищо ново е да постигнат разпадането и унищожаването на страната ни", каза той.

На парада присъстваха седем държавни лидери на страните Армения, Таджикистан, Киргизстан, Казахстан, Узбекистан, Туркменистан и Беларус.

Руският президент Владимир Путин излезе от Кремъл на Червения площад, където беше посрещнат от редици военнослужещи, събрани там за парада по случай Деня на победата, с които се отбелязва поражението на нацистка Германия във Втората световна война, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Денят на победата е един от най-важните официални празници в Русия, на който хората си спомнят за огромните жертви, дадени от Съветския съюз по време на Великата отечествена война от 1941-45 г., в която загиват около 27 милиона души.