Тази неделя, 100 години след създаването на Турската република, турците гласуват за президент и парламент - в първи вот от десетилетия, при който има шанс Реджеп Ердоган да загуби поне част от почти абсолютната си власт. 

Клуб Z изпраща днес свой специален пратеник в Истанбул - Борислав Кръстев.

Турската опозиция е обединена зад кандидатурата на Кемал Кълъчдароглу, който вероятно ще се бори срещу Ердоган на балотаж. Още по-вероятно е управляващата Партия на справедливостта и развитието да остане без мнозинство в парламента - и Турция да започне своя път обратно към парламентарната република.

Кой ще управлява в източната ни съседка е важно за България, региона и цяла Европа. Турция е буфер и първата преграда между нас и милиони бежанци от войната в Сирия, и десетки милиони потенциални бежанци от климатичните промени в следващото десетилетие. Тя е най-добре въоръженият член на НАТО в региона, задължен да ни окаже помощ при агресия от външни сили.

Затова в следващите 4 дни специалният ни пратеник Борислав Кръстев ще следи изборите на терен. Очаквайте интервюта с партийни дейци, активисти и обикновени турски избиратели - както и следене на вота в неделя на живо от най-големия турски град.