Разговорите между първите две сили в парламента са добра новина, търсим решение, което го няма в учебниците. Това каза пред БНТ Радан Кънев, евродепутат от "Демократична България".

"Странни са последните три години. Ние се намираме в дълбока политическа криза оттогава. Протестите останаха без решение. Ние не успяваме през серия от избори изобщо да започнем тази промяна. Тя започна при кабинета "Петков", но много бързо силите на статуквото успяха да се консолидират и да свалят това управление", коментира Кънев.

Той изтъкна за пореден път, че не става дума за коалиционни преговори и именно затова сме в нова политическа ситуация, защото на коалиционни преговори сме свикнали.

"Водят се преговори за намиране на формула без политическа коалиция. Това е желанието на избирателите на двете основни политически сили. Дали тези преговри има опасност да се превърнат в елемент от предизборна кампания, да придобият партизанска същност - да, има такава опасност", каза още Кънев.

Той изтъкна, че пред парламента има много важни законодателни задачи.

"Ние се опитваме да спрем часовника, но живеем в свят, който не ни чака", коментира Кънев.

На въпрос дали има напрежение между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" той изтъкна, че тази коалиция не е "вертикално построена лидерска партия от комунистически тип, каквито са повечето партии в България".

"Запазването на единството е от обществен интерес, не само от тяснопартиен. Това единство се гради с диалог. От различни изходни позиции се стига до общо решение", каза Кънев.

Според него е несериозно да се говори за кабинет, който да съществува 3, 6 или 12 месеца, а законодателната и управленската програма трябва да са поне за 18 месеца. За такъв срок се обяви и акад. Николай Денков, когато представи своя проектокабинет.

Кънев изтъкна, че законите по Плана за възстановяване и устойчивост обхващат над 20 реформи, повечето от които произтичат от стари наши задължения. И тези реформи ще са много полезни за българските граждани и предприемачи.

"Либерализацията на енергийния пазар е в законите по плана. Декарбонизацията на енергетиката е единственто водещо, неотменимо условие по целия механизъм за възстановяване и устойчивост.

Единственият смисъл да има редовно правителство и мнозинство, което да гласува законодателна програма, е България да излезе от една системна кризисна ситуация, да използва огромни икономически възможности", каза още Кънев.

И допълни, че доходите вече не могат да се увеличават с решение на правителство и парламента, а само с по-добро икономическо развитие.