"Само личности, и за три месеца дори. Но няма да допусна да ми залепите етикета." 

Това обяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, раздразнен от коментари и журналистически въпроси как ще функционира кабинет на партията му с подкрепа на останалите сили в НС без ПП-ДБ и от говоренето за коалицията ГЕРБ-ДПС-БСП.

„Желая на президента Радев да е жив и здрав, защото ще управлява дълго", отправи той и заплаха за скорошни избори.

Вчера Борисов съобщи, че започват разговори с всички - "Възраждане", ДПС, БСП, ИТН.

В 11,00 часа днес е срещата с ДПС, в 13,00 часа - с „БСП за България“, в 15,00 часа - с „Има такъв народ“, а в петък в 11,00 часа е разговорът с „Възраждане“, съобщи шефката на парламентаната група на ГЕРБ Десислава Атанасова вчера. Като добави, че лично е поканила всички колеги и те са потвърдили, че ще присъстват. А след експертните разговори следвали лидерски разговори. 

"Не сте ни разбрали добре, коалиция с БСП и ДПС няма да правим", каза днес Борисов, който бил ядосан от питания как ще управляват с останалите при толкова различия помежду им. "Вчера много пъти повторих - коалиция няма да правим".

"Всичките ви анализатори обясняват колко е лошо да се отиде на избори, но още преди да сме почнали преговорите чуваме кой щял да бъде помощно колело. Искате избори, ще ги получите. Още през юли. И медиите сте част от това, част от всички българи. И когато поднасят вашите водещи грешна, манипулирана, отсега показваща тактиката на нашите опоненти информация - коалиция "Магнитски", коалиция "Хартиена"... Чакайте, аджеба, ПП и ДБ бяха с Корнелия Нинова и Слави Трифонов коалиционни партньори. Тогава защо нямаше такива въпроси в телевизиите, защо към мен? Не съм нервен, сериозен съм, отгововорен. Щом всички партии искат да паднем в пропастта, ще паднем. Да искат с 60 депутати да имат абсолютна власт е арогантно, същото се отнася и за нас с няколко депутати повече", продължи Борисов.

Правителството трябвало да се направи от личности, не ставало дума за коалиция.

"С уважение ще се отнесем към другите политически партии. Ще представим нашата програма, но ние предлагаме само личности", заяви той. "Коалиция ГЕРБ-ДПС-БСП - няма да ви дам тези думи да ги сложите", добави Борисов.

След което, напълно изоставил тона на търпение и помирение, който демонстрираше досега, обвини ПП-ДБ, че иска конфликти в парламента, за да спечели местните избори:

 "Предлагаме само личности - за един месец, три месеца, шест месеца...За да не може ПП-татата и ДБ-татата да се хванат, мокрият им сън да стане реалност, за да ни биели на местните избори. Няма да стане, няма да го позволя. Няма да ви се получат опорките. Всички заедно ще паднем в пропастта".

"Личностите в парламента трябва да вземат решение дали да се отива на избори или не. Българите трябва задължително да ни накажат така, както ни се полага", добави.

Христо Иванов и Атанас Атанасов само наблюдавали.

"Христо Иванов и Атанас Атанасов ги е срам от ПП, но стоят отстрани и мълчат, потривайки ръчички, надявайки се нещо да вземат в местната власт", каза още той.

"Това е абсолютно несериозно, подобни размени на абсолютно интригантски реплики…“, беше съвсем лаконичният отговор по-късно на Христо Иванов, помолен за коментар.