Дюните са публична държавна собственост и като такава не могат да се приватизират. Основните видове дюни са зараждащи се дюни, подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни. Белите, сивите и облесените дюни са обект на по-строго опазване.

Според Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) върху тях се забранява строителството и поставянето на преместваеми обекти и съоръжения, промяната на предназначението и учредяването на ограничени вещни права, поставянето на шатри и палатки, както и преминаването, паркирането на превозни средства. Затова и е много важно картите да упоменават вида на дюните, сочие с в новото издание на рубриката на БНР за проверка на факти - Фактчек.

Както и Клуб Z писа, от инициативата "Зелени закони" са констатирали пропуск по отношение на определянето на типа дюни на плажа "Крапец-север", община Шабла, които са с площ от 452 декара.

В Специализираната карта, която се изготвя от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК), те са определени само като дюни, без да е изрично упоменат видът им (виж илюстрацията долу).

Твърдение: Липсата на категоризация позволява дюните на плажа „Крапец-север“ да бъдат безнаказано унищожавани

 От "Зелени закони" са сезирали Министерството на туризма за проблема, споделя експертът Стефан Аврамов.

"До 2025 година всички дюни трябва да се прекартират наново, но имайки предвид, че казусът е малко извънреден, ние се обръщаме с молба към Министерството на туризма да инициира тази процедура още тази пролет.

Опасностите са, че всяко нарушение на тяхното опазване може да остане ненаказано, може да бъде лесно обжалвано, процедурите по опазването им стават много по-сложни и дюните са уж опазени, ама неопазени.

Колкото по-скоро бъдат отразени типа на дюните в специализираната карта, толкова по-рано те биха получили най-адекватната защита."

Проверка на БНР показва, че според Информационната система за защитени зони от Екологична мрежа Натура 2000 дюните на плажа "Крапец-север" са бели (виж илюстрацията долу):

Дюните на плажа "Крапец-север" са част от Защитена зона "Езеро Дуранкулак". Според специализираните документи подвижните или бели дюни се посочват чрез код 2120.

Поддържането на специализираните карти и регистри на обектите по чл.6, ал. 4 и 5 от Закона за управление на черноморското крайбрежие се извършва въз основа на проведено обновяване през период от десет години. За морските плажове органът, на който е било възложено управлението, е Министерството на туризма.

По думите на арх. Мария Митрева Министерството на туризма вече изработва техническото задание за обществена поръчка, чрез която ще бъде възложено изменение на Специализираната карта, където вече ще бъде отразен и видът на дюните.

"Измененията са задължение и в правомощията на министъра на туризма по ЗУЧК. Министърът на туризма може да възлага изменение, което ще бъде направено за Крапец и за другите територии с неопределен тип дюни. А колкото до актуализацията – на всеки десет години АГКК прави такива обновявания. В случая с Крапец тази дейност ще бъде извършена от министъра на туризма и ще бъдат допълнени данните чрез изменения на специализираната карта."

За пропуска при актуализацията на специализираната карта да бъде определен видът на дюните на "Крапец-север" става ясно и от отговора на министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков от 1 ноември 2022 година на зададен въпрос от народни представители по същия сигнал. В него се посочва, че предвид обстоятелството, че Агенцията по геодезия, картография и кадастър няма правомощието да определя вида на пясъчните дюни, в специализираните карти са били отразени само границите им като отделни обекти.

След влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие от 15 март 2013 г. към територията на морския плаж се включват и пясъчните дюни, което е наложило актуализация на част от съществуващите специализирани карти. За целта е била създадена междуведомствена работна група. Плажът "Крапец-север" обаче не е бил включен в обхвата на тази актуализация и за него данните не са бил променени.

Ако някой реши да провери бели ли са дюните на плажа "Крапец-север" по най-лесния възможен начин и напише в търсачката на страницата на МОСВ в интернет бели дюни, то излиза статия под заглавие „Най-често задавани въпроси за разположението и съществуващите класификации на дюните в България“, която обаче е... недостъпна.

Заключение

Твърдението, че заради административни пропуски дюните на плажа „Крапец-север“ могат безнаказано да бъдат разрушени, е ВЯРНО.

На този етап има очевидно разминаване в картирането на дюните на плажа „Крапец-север“, които според специализираната карта са пясъчни дюни, а според Информационната система за защитени зони от Екологична мрежа Натура 2000 дюните на плажа „Крапец-север“ са бели.

Необходима е спешна актуализация на специализираната карта, за да могат 452 декара дюни да бъдат изцяло под зарилата на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.