САЩ взеха решението за атаката срещу Кремъл. Това обяви говорителят на руското президентство Дмитрий Песков по време на брифинг, предаде агенция "Униан".

"Опитите на Киев и Вашингтон да се отрекат от атаката срещу Кремъл са смешни, решенията за такива атаки се вземат от САЩ, а Украйна ги изпълнява", подчерта Песков.

Москва обмисля различни варианти за отговор на удара. Говорителят на Кремъл увери, че ще бъдат предприети "обмислени стъпки, които са в интерес на страната".

Той добави още, че в светлината на атаката не се предвижда специално обръщение на руския президент Владимир Путин или извънредно заседание на Съвета за сигурност. Планирано заседание ще се състои в петък.

Коментирайки реакцията на Путин, Песков изтъкна, че в екстремни ситуации той "винаги се държи спокойно, ясно дава заповеди".

Арестович: Атаката срещу Кремъл е руска провокация

Военно-политическият експерт и бивш съветник на украинското президентство Алексей Арестович заяви, че атаката с дронове срещу Кремъл е руска провокация.

В интервю за онлайн предаването "Feigin Live" той обясни, че за Киев е неизгодно да извършва подобно нападение и да ескалира войната.

"Необходима е системна подкрепа за контранастъплението. Преди всичко политическа и военна", подчерта специалистът.

Според Арестович Западът не иска ескалация на войната в Украйна, защото така войната може да се разрастне. При реализирането на такъв сценарий цялата територия на Украйна ще се превърне в бойно поле, а мащабът на разрушенията ще бъде в пъти по-голям.

"Нямаме интерес. Затова президентската канцелария ясно заяви, че това не е Украйна. И това е отвъд обичайните шеги от типа "това не сме ние", но с намигване. Това определено не сме ние", подчерта той.

Според него чрез атаката Русия цели да отслаби поне малко военната подкрепа за Украйна, както и да обоснове отмяната на парада на Червения площад.

Атаки с дронове в Ростовска област и Кранодарския край

В ранните часове на 4 май дрон се взриви на територията на Новошахтинския завод за нефтопродукти в Ростовска област. Това съобщи губернаторът на региона Василий Голубев в своя канал в "Телеграм", предаде руската версия на "Свободна Европа".

Възникналият от взрива пожар е потушен. Жертви и ранени няма. Голубев оцени щетите като незначителни.

Заводът в Новошахтинск вече беше атакуван от дронове през юни 2022 г. При нападението избухна голям пожар.

Съмнения за атака с дрон има и в Краснодарския край. Там се запали резервоарът на нефтената рафинерия в Илски, предполагаемо след падането на безпилотен летателен апарат. Според онлайн медията в "Телеграм" Baza в нападението са участвали общо четири дрона.