Русия вероятно е инсценирала атаката с дронове срещу Кремъл.

Това съобщи "Инситутът за изследване за войната" (ISW) във Вашингтон в сводката си за 3 май. Експертите отбелязват, че Москва вероятно целѝ "да създаде условия за по-широка обществена мобилизация".

ISW изброява доказателства в подкрепа на съмненията си.

"Руските власти наскоро предприеха стъпки за увеличаване на способностите си за противовъздушна отбрана (ПВО), включително в самата Москва. Следователно е изключително малко вероятно два дрона да са пробили множество слоеве на ПВО и да са се взривили или да са били свалени точно над сърцето на Кремъл по начин, който да предостави зрелищни сцени, уловени успешно от камерите".

ISW посочва, че "незабавният, последователен и координиран отговор на Кремъл" предполага, че атаката е била предварително подготвена със знанието на Москва, за да може политическите ефекти да надделеят над позора от разкриването на дупката в отбраната.

"Кремъл незабавно обвини Украйна в извършването на терористична атака, а руските официални представители бързо се обединиха около това обвинение. Ако атаката с дронове не беше вътрешно организирана, това щеше да бъде изненадващо събитие. Най-вероятно официалният руски отговор първоначално щеше да бъде много по-дезорганизиран. Кремъл не предостави навременен и съгласуван отговор на други военни унижения, които не бяха предизвикани от него, като падането на Балаклия и Херсон през септември и ноември 2022 г."

Според ISW "бързото и последователно представяне на официалния руски разказ" предполага, че Русия е организирала този инцидент в непосредствена близост до Деня на победата (9 май), за "да представи войната като екзистенциална за своята вътрешна публика". Кремъл може да използва удара, за да оправдае отмяната или допълнителното ограничаване на честванията на празника. Подобни действия вероятно биха увеличили нагласите, че войната в Украйна пряко застрашава честването на значими исторически събития. 

"Кремъл може да планира да проведе други операции под фалшив флаг и да увеличи дезинформацията преди украинската контраофанзива, за да засили вътрешната подкрепа за войната".

ISW дава за пример предупреждения на украинския Център за национална съпротива от 2 май, че руските сили в Брянска и Курска области са получили украински униформи, за да проведат операции под фалшив флаг в граничните райони. 

На 3 май Русия обвини Украйна, че е организирала нападение с дронове срещу Кремъл. Кадри в социалните медии показват как безпилотен апарат се разбива в една от сградите на двореца, докато две неидентифицирани лица се катерят по купола ѝ. Москва обвини Украйна в организирането на "планирана терористична атака" с намерението да убие руския президент Владимир Путин и поясни, че държавният глава не е бил в Кремъл по време на нападението и е останал невредим. Украински официални лица, включително президентът Володимир Зеленски, подчертаха, че Украйна не стои зад атаката.