България и още няколко страни членки може да не са ратифицирала Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието над жени, но ЕС ще то направи и без тяхното съгласие.

Това ще стане на 10 май в Европейския парламент в Страсбург в съответствия със становището на Съда на Европейския съюз (СЕС) отпреди две години. Ден по-рано въпросът ще бъде дебатиран от евродепутатите.

Присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция не освобождава страните членки от задължението да я ратифицират сами. Членовете на Европейския парламент заявиха това на няколко пъти. Те призоваха България, Латвия, Литва, Чехия, Словакия и Унгария да го сторят незабавно.

ЕС подписа Конвенцията през 2017 г. На 6 октомври 2021 г. Съдът в Люксембург потвърди, че ратификацията може да стане и без да са го направили всички държави членки. Сега Съветът, т.е. представителите на страните от ЕС, иска съгласието на Европейския парламент, за да бъде приключен процесът.

През 2018 г. българският Конституционен съд прие, че Истанбулската конвенция застъпва правни концепции, свързани с понятието „пол“ (gender), които са несъвместими с основни принципи на Конституцията.