България не подкрепи двата проекта на решения на страните членки (Съвета) за присъединяване на името на ЕС, към т. нар. Истанбулска конвенция.

Това съобщиха от Министерството на външните работи след днешното заседание на Съвет „Общи въпроси“ в Брюксел.

Страната ни бе представена от посланика в ЕС Румен Александров.

Причината е известното решение от 2018 г. на Конституционният съд, който прие, че Истанбулската конвенция застъпва правни концепции, свързани с понятието „пол“ (gender), които са несъвместими с основни принципи на Конституцията, изтъкват от МВнР.

България е силно ангажирана в борбата с домашното насилие и насилието срещу жени. Българското правителство и гражданското общество активно работят за предотвратяването на подобни форми на насилие и за предоставянето на защита и подкрепа на жертвите от него, отбелязват от ведомството.

Решението за окончателното присъединяване на ЕС към „Истанбулската конвенция“ ще бъде взето от Съвета с квалифицирано мнозинство, а гласуването най-вероятно ще се състои през юни 2023 г., след получаване на одобрението от страна на Европейския парламент, допълват от дипломатическото ведомство.

На 15 февруари Европейският парламент прие резолюция, с която призова Съвета да осигури бързо и пълно присъединяване към Истанбулската конвенция.