ДПС няма да подкрепи "Продължаваме промяната-Демократична България", ако мандатът за съставяне на правителство стигне до нея. Това обяви днес зам.-председателят на партията Йордан Цонев по време на среща с първия мандатоносител - ГЕРБ, продължила два часа, в по-голямата си част при закрити врати. За Движението фокусът трябва да е върху първия мандат. Отделно - от обединението не откликнали на поканата от страна на ДПС за среща.

В провелия се днес разговор между представители и на двете парламентарни групи не участваха лидерите. От последвалите изявления и на Цонев, и на председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова се разбра, че предстои лидерска среща между Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ.

"Дали и как би могло да бъде съставено правителство, в какъв формат би могло да бъде, това ще решат лидерите на лидерска среща", заяви Атанасова. - "Не сме говорили по тема конструкция на правителство, това е лидерски разговор и вероятно ще предстои."

По думите й може да се формират различни мнозинства по различни теми.

"Не можем да кажем на черното бяло - има теми, по които имаме съвпадение на приоритети, има теми, по-които знаем, че ще има тежки разговори", обобщи изобщо ситуацията с вижданията на различните парламентарни групи в НС Атанасова.

"Тази среща с мина с разбирането от двете парти на отговорноста, която имаме пред всички избиратели за излизането от политическата криза. Това може да стане само със създаването на кабинет и продължаването на работата на Народното събрание. 

Нашето разбиране е, че тази отговорност я споделяме всички, но отговорността на ГЕРБ е много по-голяма, тъй като те в два последователни избора са първа политическа сила, получават първия мандат и ще бъде много трудно както те, така и ние да обясним на избирателите защо ги закарваме на шести поредни парламентарни избори.

Дали и как би могло да бъде съставено правителство, в какъв формат би могло да бъде, това ще решат лидерите на лидерска среща", посочи и Цонев.

Срещата започна с изказването на Атанасова, че трябва да има "споделена отговорност от всички, за да взимаме заедно изключително трудните и непопулярни решения за България".

По думите й от партията й започвали разговори по програмата си от 160 страници - за 4-годишно управление. Но можело да служи само като платформа за бъдещо управление - били готови да разглеждат варианти за "лимитирано управление в рамките на месеци - лимитирано както времево, така и по приоритети".

"Ние потърсихме вторите на тези избори, те не откликнаха, така че за нас реализация на правителство с втория мандат е невъзможна" - посочи Цонев.

И допълни, че подчертавал това още в началото на разговора, защото съзнавали, че отговорността на първия мандатоносител е много по-голяма от общата.