Днес се навършват 80 години от рождението на Георги Аспарухов-Гунди, един от най-великите в историята на българския футбол. 

"Левски", клубът на който "деветката" посвети голяма част от славната си кариера още от детските си години, организира поредица от събития. Те започнаха по обед и завършват с мача от Първа лига срещу "Септември" от 20:30 часа на стадиона, който носи името на Аспарухов.

От 12:30 часа ръководството, треньорският щаб, представителният отбор, деца от школата на „Левски“, служители, ветерани и привърженици поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на "синята" на арената в "Подуяне". Присъства и спортният министър Весела Лечева.

От 15 часа стартира празнична програма. В клубния музей са изложени автентични предмети, свързани с незабравимия нападател. Пред Сектор „А“ е обособен кът за деца, където малките левскари се забавляват в специални шатри за рисуване и оцветяване на тема Гунди.

За по-големите има атрактивни игри и предизвикателства, а на обособени стени всеки може да си направи снимка за спомен.

Забавленията за малки и големи ще бъдат съпътствани с музика и много изненади, а в клубния магазин ще се продават серия от артикули, специално създадени за 80-годишнината на величието.

Първа копка за паметник на Гунди в столичния парк "Гео Милев"

Извън това от 10 часа в парк "Гео Милев" бе направена първа копка на терена, предназначен за паметник на Гунди - недалеч от мястото, където се е родил. 

Проектът е изготвен от Инициативен комитет „Привърженици на ФК „Левски“ и цялостното финансиране е осигурено от тях. Инициативата се осъществява с подкрепата на кмета на район „Слатина“ Георги Илиев.

Автор на скулптурата е Любомир Григоров, а архитектурният проект е изготвен от арх. Николай Петков.

Предвидено е паметникът да бъде разположен на изкуствено изградена прерязана могила, чиято най-висока точка е 120 см, така че да се впише в ландшафта на съществуващия терен, а самата статуя да е с височина 240 см.

Предвижда се още видимите части на могилата да бъдат покрити от нова декоративна храстовидна и увивна растителност. 

"Първо искам  да благодаря на всички, които подпомогнаха осъществяването на този прекрасен  проект, заяви по време на събитието кметът на район "Слатина" Георги Илиев. - По него се работи вече близо три години. Всичко започна с една идея на един от най-силните фенклубове на "Левски" - "Редута". Първоначално бе замислено да бъде поставен бюст на Георги Аспарухов - Гунди близо до неговата къща. Но, както казах и тогава, Гунди е твърде голям, за да бъде събран на едно кръстовище.

Тогава започнахме търсенето на по-добро място за изграждането на паметник в цял ръст, както и скулптор, който да успее да предаде неговия устрем. На този етап, когато се включиха и много организации, поддръжници на "Левски" започна всъщност и активното събиране на средства. Тогава стартира и работата на скулптора Любомир Григоров и на архитекта Николай Петков."

"Правим планове, още този месец, това което виждате на табелата да стане факт и да можем отново да ви поканим, този път на откриването. Надявам се тогава да дойдат и повече хора, защото наистина имаме нужда от това да си спомняме за великите българи, какъвто за мен е Гунди. Благодаря ви още веднъж!", допълни той.