Непознаване на институциите, на функционирането на държавата, на това как се пише управленска програма, липса на остойностяване, огромен дефицит - така от ГЕРБ-СДС оцениха управленската програма на "Продължаваме промяната - Демократична България" на брифинг днес.

От програмата липсва най-същественото и скромно изискване - държавата да може да си позволи предвиденото в нея, отбеляза Томислав Дончев.

"Програмата беше булети в екселска таблица, заклинания, лозунги. За съжаление имаме дефицити или липсващи цели сектори", добави той.

От ГЕРБ подчертаха многократно, че програмата е разписана в популярната програма за електронни таблици Excel, въпреки че така я поиска именно Десислава Атанасова. 

"Отговори и решения не видяхме в програмата на колегите. Направена е декларация, че ще имаме бюджетен дефицит от 3%, но никой не е казал как ще стигнем до този дефицит - ще бъдат ли увеличавани данъците, или ще бъдат намалявани разходите, никой не е казал от къде ще бъдат намалявани. В нито една от секторните политики нямаме остойностяване на програмата", отбеляза пък Теменужка Петкова.

Според бившите министри от последното правителство на Бойко Борисов, макар остойностяване на приоритетите да липсва, те изчисляват, че изпълнението на тази програма, където е възможно, ще доведе до поне 8% дефицит.

Николай Нанков отбеляза, че от ГЕРБ са дали свои 13 ключови точки, които са считали за общи с "Продължаваме промяната- Демократична България", но те почти всички липсват от това, което са получили.

В край на пресконференцията Деница Сачева отбеляза:

"Ние дадохме шанс на всички тези претенции без покритие. Дадохме им възможност да работим заедно, да направим нещо заедно, но смятаме, че през последните няколко седмици беше направено единствено опит как да се заблудят избирателите на ПП, че те не работят с нас, не преговарят с нас, но очакват от нас да направим абсолютно всичко.

В тази поредна зрителна измама на ПП не искаме да участваме, зрителните измами не могат да бъдат наш приоритет."

Десислава Атанасова пък отсече:

"Демонстрирахме търпения и огромно усилие, за да стигнем до трите стъпки, които могат да формулират и формират общо управление - законодателна програма, управленска програма и правителство. През цялото време слушахме едно и също - че няма да подкрепят програма на ГЕРБ, няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ, единственото, което искат, е нашата подкрепа с втория мандат. Ако те са забравили, че сме победители на два поредни предсрочни избора, да им припомним."

"Какво работиш? Кардиолог съм в Български пощи"

Хората на Бойко Борисов не спестиха подигравки към много от точките на програмата, която те определиха като такава на "Продължаваме промяната", въпреки че под нея са се подписали и "Демократична България".

"Не се учудвам, че колегите от ДБ нямат съществена роля в този процес и свои имена в проекта за кабинет", отбеляза Деница Сачева.

Тя откри и куриоз в програмата, сектор "Здравеопазване" - от ПП-ДБ предлагат в клонове на "Български пощи" в населени места без медицинска помощ да се открият пунктове за телемедицина. 

"Най-новият виц е този - какво работиш? Кардиолог съм в Български пощи", пошегува се тя.

Първи и основен приоритет на отбраната пък било "изслушване на министъра". Как може това да е приоритет, попита Сачева.

"Най-големият проблем е свързан с вътрешната кохерентност на документа, и противоречието на бюджет и финанси с останалата част на програмата - тя противоречи на нея. Дори по консервативни мерки, за 18 месеца дефицитът на тази програма е поне 7-8 млрд. Ако добавим и ВиК сектора, защото пише, че ще бъдат рехабилитирани всички ВиК мрежи, а това ще струва 11 млрд., тоест дефицитът ще е 20 милиарда, а това е сериозно число", обобщи проблемите с програмата Томислав Дончев.

Теменужка Петкова допълни, че в програмата е заложена нова дата за приемане на еврото - 1 януари 2025 г. - но липсват каквито и да е мерки за намаляване на инфлацията, което е основна пречка за влизането ни в еврозоната.

Според ГЕРБ програмата на ПП в сектор "Енергетика" е направо "незаконна" - защото искат да изкарат всички домакинства на свободния пазар, което според тях ще доведе до пет пъти поскъпване на сметките, но освен това нарушава решение на НС, което е със статут на закон.

Друга недомислица според тях е амбициите да имаме медицински хеликоптери, без обаче да се строят нови площадки на болниците.

"Т.е. ще имаме хеликоптери по въздуха, но няма да има къде да кацат", отбеляза бившият здравен министър Костадин Ангелов.

Според него липсва и всякаква конкретика за детската болница.

Нанков пък похвали ПП, че вече имат някакви приоритети в регионалната политика, различни от бездомните кучета и котки.

"Сега има и нови 5 моста на Дунав. За петте моста са се ограничили до двустранни срещи. Но вече има подписани меморандуми и протоколи от години, става и ясно, че няма да изграждаме наведнъж 5 моста с Румъния, както става ясно, а само един."