Годишната инфлация в еврозоната се ускори слабо до 7 % през април от 6,9% през март, показват предварителни данни на официалната европейска статистика Евростат. Данните прекъсват петмесечната серия на устойчиво понижение на ръста на цените в зоната. 

Това вероятно означава, твърдят експертите, че Европейската централна банка гарантирано ще продължи политиката по вдигане на лихвите на своето заседание в четвъртък. 

CNBC пък, цитирана от БНР,  обръща внимание на очакванията, че на следващото си заседание Управителният съвет на ЕЦБ ще прибегне до ново покачване на водещите лихви с между 25 и 50 базисни пункта.

Ройтерс пише, че по-скоро очакването е за по-скромно повишаване на водещите лихви (с 25 пункта).

Разбивка по компоненти показва, че основната инфлация (без цените на храните и енергията) се забавя минимално до 5,6% през април от рекорден връх от 5,7% през март. Това предполага, че ЕЦБ вероятно ще продължи с усилията си за борба с упоритата инфлация.

При цените на храните също има намаление, като те се повишиха през април с 13,6% спрямо година по-рано и след растеж с 15,5% през март, докато енергийните цени нараснаха с 2,5% след спад с 0,9% месец по-рано, а тези в сферата на услугите - с 5,2% след повишение с 5,1% през март.