Украйна не планира единствено военно контранастъпление и ще си върне окупирания от Русия през 2014 година Кримски полуостров без бой, заяви украинският министър на отбравата Олексий Резников в интервю за The Atlantic.

По думите на Резников на много руски жители на Крим, особено на неотдавнашните имигранти скоро ще им стане по-приятно да живеят на друго място, защото сега Русия превръща полуострова в крепост - затваря пътища, железопътни линии, водни пътища.

"Крим ще вземем без бой", казва Резников в интервюто.

В понеделник, 1 май, той съобщи, че подготовката за контранастъплението е на финалната права, когато може да се каже, че всичко необходимо вече е готово.

Признаците, че всеки момент предстои началото на украинската контраофанзива, все повече се засилват – през последните дни и двете страни започнаха да нанасят все повече военни удари, пише в. "Ню Йорк таймс".

Украинските военни разполагат с почти всичко необходимо, за да започнат очакваното пролетно контранастъпление, посочва изданието. Те са добре отпочинали, разполагат с много боеприпаси и вече притежават модерни западни оръжия.

Но засега те не могат да напреднат, спрени не от свирепи руски атаки, а от не по-малко упорит враг: лепкавата централноукраинска кал, коментира "Ню Йорк таймс". Дълбока и черна, пролетната кал е едно от препятствията, които украинските военни, при цялата си изобретателност, трудно преодоляват.

Украйна разчита, че със затоплянето на времето през късната пролет и лятото земята ще изсъхне и ще се втвърди. Но кога ще се случи това, може само да се гадае, посочва нюйоркското издание.