"Нямам нищо против Асен Василев да е министър на финансите."

Това обяви по бТВ в неделя сутрин председателят на 49-тото Народно събрание Росен Желязков и депутат от ГЕРБ.

"Само участието в управлението на финансите, които в последните две години са докарани в това състояние, е гаранция за излизане от ситуацията с носенето на отговорност", обоснова се той. 

Така Желязков стана поредният представител на ГЕРБ, който през последните дни коментира вероятния проектосъстав на кабинет с втория мандат на ПП-ДБ. Преди това депутати от първата сила в парламента, както и самият ѝ лидер Бойко Борисов, обявиха, че не е приемливо в това хипотетично правителство да присъстват имена на партийни лидери като Кирил Петков, Асен Василев или Атанас Атанасов - "Кирил и Асен да се дръпнат", каза Борисов. Макар че малко по-рано демонстрира повече сговорчивост като обяви, че ако има съгласие за програмата, може "дори Кирил Петков да е премиер".

Според Желязков обаче било по-правилно Василев да е в правителството, "а не да се стои в засада и да се коментират чужди грешки, без да се виждат собствените."

Председателят на парламента, избран след компромис с ПП и ДБ за ротация и на тази позиция, и на поста на шеф на правната комисия, добави, че от втората политическа сила не трябвало да смятат, че дават индулгенция на ГЕРБ.

"Това, че Бойко Борисов е сговорчив и има огромното желание да има резултат, поради което остана в парламента – не бива да се разчита като слабохарактерност. Много добре знаем, че сме първа политическа сила и на следващите избори пак ще бъдем, но не лежим на тази слава и по никакъв начин не искаме нашите колеги да считат, че подкрепата на ГЕРБ е индулгенция за ГЕРБ", добави той.