Вчерашното нападение с дрон срещу анексирания от Русия черноморски полуостров Крим е част от подготовката за планираното контранастъпление на Киев, според украинската армия, цитирана от ДПА.

"Унищожаването на вражеската логистика е един от подготвителните елементи за мощните активни действия на нашата армия, за които говорим от доста време", каза по украинската телевизия днес говорителят на командване "Юг" на украинската армия Наталия Гуменюк.

"Това е и подготвителна работа преди пълномащабното настъпление, което всички очакват", добави тя.

Резервоар с гориво в петролна база в Севастопол избухна в събота, след като беше ударен от дрон. Това съобщи вчера назначеният от Русия губернатор на анексирания кримски град Михаил Развожаев, цитиран от Радио Свобода.

По думите му площта на пожара е около 1000 кв. м. Няма данни за жертви и пострадали. Според властите огънят не застрашава околни цивилни сгради и население. В гасенето на пожара са се включили поне 18 противопожарни екипа.

Генералният щаб на армията на Украйна също направи свой коментар, според който става дума за стратегически важен обект на руснаците, който обезпечава гориво за корабите на Черноморския флот. По данни на Киев огънят е унищожил 10 резероара с нефтопродукти, общо около 40 хиляди тона.

"В Севастопол се разпространяват панически слухове за неспособността на руската противовъздушна отбрана да осигури безопасността на собствените си стратегически обекти", се казва в съобщението на щаба, цитирано от unian.net.

През февруари 2023 г., след като беше ударено от дронове, нефтено депо в Туапсе се запали, а през ноември 2022 г. дронове атакуваха петролни складове в Брянска и Орловска области.