Край с примирието между ГЕРБ и обединението "Продължаваме промяната-Демократична България". Партията на Бойко Борисов чака ПП-ДБ да й представи проектосъстав на кабинета си до неделя. В противен случай предлага правителство на малцинството и търси подкрепа от всички парламентарни групи, в т.ч. влизат ДПС, БСП, "Има такъв народ" и "Възраждане". 

Това обяви днес председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова след заявената като съвместна среща за съставяне на обща управленска програма, лансирана вчера от съпредседателите на "Промяната" Кирил Петков и Асен Василев. Атанасова изрази негодувание, че на нея се явил Николай Денков, а Василев проявил нехайство.

До края на утрешния ден, постави срок Атанасова, трябва да са изготвени всички секторни политики от предизборните платформи и на двете формации - "нанесени в табличен вид с това какви мерки, механизми и законодателство ще се наложи да вземем в едно общо правителство със споделена отговорност", заяви тя пред журналисти след края на срещата. 

Втората обсъждана тема е била бюджетът, като утре, както бе планирано, ще бъдат поканени представители на Министерство на финансите. 

Но...

"Освен това, поставихме като условие в рамките на почивните дни да ни бъдат предоставени състав и структура на Министерски съвет, защото ако все още колегите от коалиция ПП-ДБ считат, че е редно ние да постъпим нестандартно да се откажем от първия мандат и да ги подкрепим като контролираме като законодателна власт втория... Ако и това не се случи в рамките на тези срокове, които сме разписали, имаме пълните основания да смятаме, че те подхождат абсолютно неформално към това да формираме заедно мнозинство, да формираме общо управление", заяви председателката на ПГ на ГЕРБ и продължи:

"Самият факт, че на тази среща само акад. Денков се появи... Асен Василев, който пред мен лично беше потвърдил, че ще се появи на срещата, в продължение на час не дойде, аз мисля, че това е явна демонстрация, че те нямат сериозна ангажираност към това, което заявиха вчера. Не знам на какво се дължи това едно да говориш във вчерашния ден, днес да правиш нещо съвсем различно, но ние така или иначе сме казали, че търпеливо ще извървим целия процес" - заяви след това Атанасова.

И продължи да втвърдява тона - как много пъти на ГЕРБ й било повторено, че ПП-ДБ имат избиратели и решение на националните органи за некоалиране и неподкрепа за кабинет с участие на ГЕРБ, "но ние също имаме избиратели".

"Когато се водят сериозни разговори за управление, това не е детска игра. Това не е днес едно, утре друго. Ако до неделя не ни се представи състав на кабинет, ще считаме, че илюзията, че можем да говорим сериозно за стабилно правителство, е лишена от смисъл. Т.е. всичко това беше илюзорно за голямата отговорност на някой.

Ние многократно сме говорили за следващите стъпки - разговор с всички останали политически партии и парламентарни групи (т.е. ДПС, БСП, "Има такъв народ" и дори "Възраждане", която заявява нулева подкрепа за друг освен себе си, б.р.) . И естествено последен вариант е правителство на малцинството."

На въпрос, т.е. ако до неделя ПП-ДБ не представят проектокабинета си, то ГЕРБ няма да подкрепи втория мандат, Атанасова отвърна:

"Вижте, аз не знам как изглежда този разказ на българите. Първото условие от страна на ПП и ДБ беше да се откажем веднага от мандата, който сме получили като първа политическа сила, за да подкрепим техен кабинет. Нали така? След решение на техните национални органи. Техните национални органи взеха решение още на следващия ден след изборите, че няма да подкрепят ГЕРБ в първия мандат - и това на нас ни беше ясно.

С цялата отговорност към държавата подхождаме към този процес, защото най-лесно бе мандатоносителят, първата политическа партия на два поредни избора, да започне да води разговори с други. Ние многократно казахме, че всеки състав и структура на Министерския съвет следва да отразява това, че ГЕРБ е победител на два поредни избора."