Висшата представителка на Съвета на Европа по правата на човека каза, че Русия не е допуснала нито една от международните правозащитни организации да помогне на депортираните на нейна територия украински деца. 

Дуня Миятович е казала това, отчитайки дейността си за 2022 година, предаде “Дойче веле”.

Русия е преместила принудително на своя територия над 16 000 украински деца от окупираните от нея територии според изказвания на официални представители на Киев, цитирани в медиите. 

Заради това Международният наказателен съд в Хага повдигна обвинения на руския президент Владимир Путин и на неговата комисарска по правата на детето Мария Лвова-Белова.

В отчета си, публикуван на сайта на Съвета на Европа, Миятович разказва за няколко свои пътувания до Украйна. В тях тя е констатирала масови и тежки нарушения на човешки права от страна на руските окупатори. Става дума особено за правата на деца, който те вземат от родителите им, преместват зад граница и сменят гражданството им.

Миятович отбелязва, че изведените от Русия деца се дават в приемни семейства “без да бъдат положени достатъчно усилия за установяване на контакт с техните роднини или законни настойници в Украйна”. В същото време даването им на руско гражданство и последващото осиновяване стават “по желание на руските чиновници”.

“При това децата, разделени от техните родители по време на извънредна хуманитарна ситуация, никога не могат да се смятат за сираци и поради това не могат да бъдат осиновявани”, пише комисарката.

“Нито една международна правозащитна организация няма достъп на територията на Русия”, каза Миятович. 

Тя подчерта, че без точни и проверени данни за местата на пребиваване на децата и тяхното положение, усилията на украинските и руските обществени организации са слабо ефективни.

“Разбира се, чуваме, че връщат деца. И въпреки че се радваме много на това, все пак числата са много малки”, каза Миятович.

По данни на украинския държавен интернет портал „Децата на войната“, цитиран от сайта  “Гордон”, към 24 април от Украйна са били депортирани 19 393 деца.

Детският омбудсман на Украйна Дария Герасимчук заяви, че тъй като част от територията на Украйна е под окупация и властите нямат достъп до нея, може да се говори за няколкостотин хиляди отвлечени деца.

По думите на Герасимчук в Русия са създадени над 70 лагера за настаняване на насилствено отведени украински деца. В него се подчертава, че руснаците "по съвсем различни начини" отвличат украински деца. По-специално, те използват лечението като претекст, отбелязва “Гордон”.