Шансовете за съставяне на правителство в този парламент са 50 на 50. Оценката е на председателката на парламентарната група на ГЕРБ и един от основните преговарящи с новото обединение - Десислава Атанасова.

Атанасова бе гост в предаването "120 минути" по бТВ, където преди нея гостува Лена Бориславова от "Продължаваме промяната-Демократична България". "Да има правителство, за да има правителство - то е обречено на провал. Избираме между лошо и по-лошо и трябва да намерим вариант. Не искаме празен чек за подкрепа", заяви Бориславова, затвърждавайки решението на ПП-ДБ да не подкрепят мандата на ГЕРБ или управление с ГЕРБ. А в същото време очакват подкрепа от ГЕРБ за втория мандат при провал на първия.

Различни представители на партията на Бойко Борисов коментираха тези дни, че ако не получат подкрепа от обединението и те няма да го подкрепят с втория мандат. Затова и Атанасова бе попитана днес поне три пъти за този ултиматум.

"Това не е ултиматум, а част от политическия диалог, който трябва да е ясен за мнозинството. Не знам на каква логика почива това, че спечелилата формация няма право да поиска подкрепа, а втората има право на всичко - каквото реши. В политиката тропането с краче не върши работа. Такова екстравагантрно поведение на представители на ПП и ДБ не води доникъде", заяви Атанасова.

Последва втори въпрос в този контекст, на което председателката на групата на ГЕРБ отвърна с: "Най-добре е сега да ползваме дните преди да ни бъде връчан мандатът. Лидерските разговори да се водят преди мандата."

"Лидерски разговор трябва да роди обща платформа" - посочи формулата си Атанасова, но пък в същото време от думите й се разбра, че те вече били проведени - при преговорите по политики.

На въпрос мислите ли за вариант с подкрепа без ПП-ДБ, посочи.

"Пред нас стоят всички варианти. Затова призоваваме колегите за точен и ясен отговор. Ние няма да проявим политически инат на това тропане с крак - щом като имате решение на националния съвет, и ние така".

Но после заяви, че не разбирала как да не може с първия, а да може с втория.

"Нашите избиратели бяха чегъртани, обиждани, арестуваха Борисов, Горанов, Арнаудова - това не сме го забравили. Ние направихме много компромиси в името на това да осигурим спокойствие, работещо правителство. Жалко е че разговорът е за перални, индулгенции (по Атанас Атанасов). Пак повтарям - те арестуваха нашия лидер, опозиционния лидер. Как да имаме доверие, че ще правим нещо заедно. Правим го в името на държавата, казваме да се успокоим, да забравим егото си".