"Няма да сме на избори, ако те подкрепят нас от първия мандат."

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира вариантите за правителство с мандата на ГЕРБ, визирайки под "те" обединението "Продължаваме промяната-Демократична България". Коментарът му бе в отговор на журналистическа констатация, че няма да сме на нови избори, ако ГЕРБ подкрепи втория мандат - на ПП-ДБ.

На въпрос относно твърдението на обединението, че няма да подкрепи мандат на ГЕРБ или правителство с участието на ГЕРБ - на практика решения, взети от ръководните органи на партиите, които го съставляват, Борисов повтори:

"Ама разбира се, че твърдят. И ние твърдим същото."

Но допълни: "В същото време с всеки изминал ден по отношението на другите партии в парламента разбираме, че това ще е най-стабилното и добро за България. И те, и ние го виждаме. И днес ако им гледахте физиономите, и техните, и нашите - всички го разбираме". Борисов визира днешния успешно приключил избор на председател на парламента (на Росен Желязков от ГЕРБ с тримесечна ротация с Никола Минчев (ПП-ДБ), б.р.), срещу което се противопоставиха всички останали, с изключение на "Има такъв народ".

Той не отговори еднозначно на въпроса - това означава ли, че ГЕРБ няма да подкрепи мандата на ПП-ДБ, ако се стигне до него. 

За пореден път отказа да коментира план Б (какъвто миналата семица обяви, че имал), с аргумента: "Трябва да се изчерпат всички опции между първите две големи партии."

Борисов даде да се разбере, че очаква от президента Румен Радев да не форсира повече ситуацията с връчването на мандатите.

"Президентът Радев е президент на България - той би трябвало да има интерес да има редовно правителство. Затова очаквам добросъветсно, добронамерено да се отнесе към този въпрос", посочи лидерът на ГЕРБ.

Припомняме, че Радев вече обяви, че този път няма да дава толкова време на депутатите, след като в предходния парламент се възползва от конституционното си право да протака.

Борисов потвърди, че този път партията му ще гласува измененията в НПК, с които се въвежда ефективен механизъм за контрол на главния прокурор. 

"Механизтъм за контрол, който и да заема тази длъжност, ще има" - заяви.

И получи въпрос от Пик, която тези дни живо се вълнува от Иван Гешев след НПК:

- Тоест сте се разбрали главата на Иван Гешев да бъде залог за правителство - така ли да го разбираме метафорично?

- Метафорично така не трябва да го разбирате.