Руски военен шофьор, който преобърна в канавката комплекс С-400 за 5 млрд. рубли, се е оказал пиян.

Входът към гр. Тула - "сърцето" на руския  военнопромишлен комплекс, е бил затворен заради преобърнал се военен камион МЗКТ-543. Той паднал в канавката заедно със зенитно-ракетния комплекс С-400, съобщава "Факти.бг".

Камионът се е движел в колона от осем машини, но изостанал по пътя.

След това 33-годишният наемник от Новосибирск забил камиона с комплекса на стойност над 5 млрд. рубли в канавката и си счупил ръката.

В кръвта на военния са открити следи от употреба на алкохол. Сержантът бил проверен с дрегер, който показар, че мъжът е пил наскоро (0,337 промила), пише „Внимание, новини“. Сега срещу него може да бъде повдигнато наказателно дело за повреждане на имущество.

Смята се, че в Руската федерация има недостиг на модерните комплекси. Санкциите, поради които страната не може да получи резервни части за производство на въоръжение, станаха причина за опасност от неизпълнение на договорите, които страната подписа с Индия.

Проблеми възникнаха с изпращането в Индия на 5 зенитни ракетни системи С-400 „Триумф“, договорът за които беше сключен още през 2018 г. Сумата по договора е 5,4 млрд. долара. РФ трябва да изпълни ангажиментите си по него да края на 2024 г.

С-400 (по класификация на САЩ и НАТО – SA-21 Growler) е руски зенитно-ракетен комплекс с голям и среден обсег на действие, предназначен за противоракетна отбрана срещу атака от ядрена триада.