Малък остров в Западна Австралия се сдоби със 7 пъти по-голямо население тази седмица, след като над 17 000 души го посетиха, за да видят пълно слънчево затъмнение.

Луната да застане между нас и Слънцето и да го закрие напълно не е рядкост - на която и да е точка на Земята това се случва веднъж на около 18 месеца. 71% от повърхността на планетата ни обаче е покрита от вода, което прави пълните слънчеви затъмнения, които можем да наблюдаваме, далеч по-редки.

Това обяснява и защо хиляди се настаниха на остров Ексмут, обичайно населяван от 3000 души, през последните дни - макар че имаха шанса да наблюдават явлението само за 76 секунди. Само там Луната напълно закрива звездата ни и наблюдаващите могат за кратко да видят звездите, сякаш е пълна нощ.

Затъмнението обаче започва от Индийския океан и преминава в Тихия, а наблюдатели по различни точки от пътя му могат да видя всякакви вариации на частични затъмнения. При някои дискът на спътника ни минава отстрани на Слънцето, при други е просто по-малък и създава пръстеновиден ефект.

Пълните слънчеви затъмнения събират много туристи, а и учени. Местните в Ексмут се надяват обаче да задържат поне част от туристическия интерес и след явлението. Регионът вече се сдоби с подобрения на инфраструктурата от 20 млн. австралийски долара (12,3 млн. евро) заради притока на туристи.

Островът е на цели 1250 километра северно от столицата на Западна Австралия - Пърт, по-близо до Папуа Нова-Гвинея, отколкото до Сидни или Мелбърн.