Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Само на Антарктида днес можеше да се наблюдава единственото пълно слънчево затъмнение за годината. Със сигурност сред зрителите е имало повече пингвини, отколкото хора.

По време на слънчевото затъмнение Луната застава между Слънцето и Земята и така хвърля сянка върху нашата планета. Днешното слънчено затъмнение се случи, когато Слънцето, Луната и Земята се наредиха в една линия, в 7,44 ч сутринта по Гриунич, според данните на НАСА. Тоталното затъмнение продължи 1 минута и 54 секунди.

Точно сега е лято в Антарктида - то продължава от октомври до февруари, по това време слънцето е почти през цялото време на небето. Днес за кратко обаче над континента настана пълен мрак. Между 4400 и 5500 души, които са имали възможност да наблюдават пълното затъмнение, е имало днес на континента, според оценките на World Population Review. На рядкото явление са присъствали и доста пингвини, които според някои оценки там живеят около 20 млн. двойки.

Частично затъмнение можеше да бъде наблюдавано в някои части на Намибия, Южна Африка, Фолкландските острови, Чили, Нова Зеландия, Австрилия и др.

Следващото затъмнение ще е през април 2023 г.

 

 
 

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.