Дълъг и натоварен (в каквички) работен ден очаква днес новото Народно събрание. След цяла седмица застой, вчера то си избра председател, а днес се очаква да гласува една оставка, да приеме формално решение да създаде комисия за изготвяне на правилника за работата си и накрая - друго решение - да се разпусне в един почивен ден утре.

Това става ясно от обявения за деня дневен ред за работата на депутатите.

Бориславова стана народен представител, след което изненадващо обяви, че се отказва от спечеленото място с мотива, че ще се отдаде на кампанията за предстоящите тази есен местни избори в родния си град София. Миналия уикенд тя и годеникът й Мирослав Иванов (също депутат) обявиха, че чакат бебе. Не стана ясно защо Бориславова не се е възползвала от срока, посочен от Централната избирателна комисия, в който новоизбран депутат може да се откаже, а се закле като народен представител на първото заседания на 49-ото НС, като в същия ден депозира и заявлението си за напускане. Народен избраник се освобождава с гласуване в зала.

Почивка за Рамазан

Вчера председателят на ДПС Мустафа Карадайъ изненадващо предложи парламентът да се разпусне в един ден почивка - в петък. Мотивът - тогава приключва свещеният за мюсюлманите празник Рамазан байрам. Карадайъ се мотивира и с това, че голяма част от парламентарната група на Движението няма да дойде на работа в този ден. Групата се състои от 36 души, като не всички от тях са мюсюлмани. Досега парламентът не е взимал подобно нарочно решение. То беше депозирано още вчера в деловодството от Карадайъ и група народни представители и разпределено за дневния ред днес.

Предложението дойде в контекста на гласуваната вчера от НС отмяна на Великденската ваканция на депутатите. Тя е фиксирана в правилника, който от вчера вече е в сила след специално решение и е приложим до изготвянето на нов. Ваканцията според него е 10 дни, считано от Велики петък (миналия петък), включително. Така на практика депутатите си спестиха само утрешния работен ден. Още вчера народни представители от ГЕРБ и "Продължаваме промяната" коментираха неофициално, че групите им ще подкрепят предложението на Движението. Ако днес не са променили намерението си, това означава, че мнозинство ще има и 21 април все пак ще е почивен за новото Народно събрание.