Лена Бориславова, която беше поставена под номер 2 в листата на ПП-ДБ в 24 МИР в София след Христо Иванов, не иска да е депутат. 

Самата Бориславова обяви с пост във фейсбук, че се отказва, защото ще работи за местните избори в столицата.

"Вчера Изпълнителният съвет на "Продължаваме промяната" взе решение, че успоредно с работата в НС, другата важна задача пред нас са местните избори – именно заради ключовата роля на местната власт за подобряването на живота на хората във всяко кътче на страната. Бях номинирана да поема координационната роля в този процес и конкретно да работя за кампанията и проблемите на моя роден град София", написа тя.

Срокът за предварителен отказ пред ЦИК от място в парламента обаче изтече и списъкът с депутатите беше обнародван в извънреден брой на Държавен вестник. Така за Бориславова остава възможността да поиска Народното събрание да я освободи, след като се закълне като депутат.

Преди това Комисията освободи като депутати лидера на ИТН Слави Трифонов и Асен Балтов от ГЕРБ, който предпочете да се върне към работата си като ортопед.

Нейното място ще бъде заето от Петър Петров. "На мое място ще влезе изключителният специалист в сферата на националната сигурност, моят колега от листата на ПП в 24-и МИР Петър Петров", написа тя.

Президентът Румен Радев вече свика първото заседание на новия парламент в сряда, на 12 април. Така че Бориславова ще е народен представител. Поне за ден.

Бориславова не беше сложена в листите на ПП на предишните предсрочни парламентарни избори през октомври м. г. и това решение не беше еднозначно прието. Преди това като началник на кабинета на бившия премиер Кирил Петков в коалиционното правителство тя беше обект на нападки от жълтите медии. Бориславова заведе и дело срещу Слави Трифонов и сценаристите му след песен със съмнителни художествени качества, в която те я атакуваха.

Петър Петров, който се очаква да заеме мястото на Бориславова в НС, е седми в листата на ПП-ДБ. Според визитката му от "Продължаваме промяната"  той е завършил специалност „Национална сигурност“ в Академия на МВР, „Право“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград и магистратура по „Бизнес администрация“ в УНСС. Има повече от 17 години опит като служител в службите за сигурност. В периода 2004-2008г. е работил в Национална служба „Сигурност“ – МВР, а след създаването на Държавна агенция „Национална сигурност“ продължава кариерата си там. От 2013 г. до началото на 2022 г. е заемал редица ръководни длъжности в структурата на ДАНС. Между януари и август 2022 г. е бил съветник в кабинета на Кирил Петков и секретар на Съвета по сигурността към Министерски съвет. След това е депутат в предишния парламент.