ГЕРБ иска да направи правителство с "Продължаваме промяната-Демократична България", но ако то се провали, имало и друг план.

"Аз искам да направя правителство с ПП-ДБ. Това е най-доброто за България. Ако не стане, има и друг план."

Това заяви днес в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти.

Не разви обаче тезата си - какъв е този план "Б". 

"Няма друг план, докато не свърши този. Друг вариант, когато водиш преговори с първата партия, няма", заяви, а на последващи въпроси в хода на деня, в който Борисов говори няколко пъти в кулоарите, допълни на шега: "Вариант Б е Бойко."

Борисов посочи още, че ще разговаря един по един с лидерите на всички формации в парламента (като вече имаше среща с Корнелия Нинова, БСП, Мустафа Карадайъ, ДПС, Тошко Йорданов, ИТН), "за да видим къде са тези разделителни линии". Докато не била изчерпана темата кабинет с ПП-ДБ обаче с останалите Борисов говорел само за допирните точки.

"Ние с ПП (и ДБ) сме самодостатъчни. Ние имаме много ясни задачи - правителство между тези две партии и правим всичко възможно - въпреки Атанас Атанасов, да го направим."

"Защото този човек, аз сутринта си направих усилието да го гледам, около 60 пъти ми каза името. И те просто явно не си и говорят, защото вчера акад. [Николай] Денков и [Андрей] Гюров дойдоха при мен, разбрахме се да излъчим преговорни групи, работиха три часа следобед.

Днес ще направим и две групи - правна и бюджетна - от двете партии само. За да разгледаме какъв бюджет би бил устойчив за държавата и всички закони, за които да потърсим голямо мнозинство", посочи още Борисов, визирайки интервюто на съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов от тази сутрин, в което той категорично отказа Борисов да предлага министри при втори мандат на ПП-ДБ.

Лидерът на ГЕРБ на няколко пъти повтори днес, че виждал повече конструктивизъм от изказванията на "г-н Петков и Асен Василев" от ПП, отколкото от ДБ, визирайки Атанасов.

"Те държат на своето, но и с много по-различен тон говорят". Преговори не се водели с масово тръгване по телевизорите, а с уважение към останалите, продължи Борисов. И попита как гледали избирателите на такива изказвания като тези на съпредседателя на ДБ - "конструктивни, или искат да ходим на избори".

На въпрос относно буксуването за избора на председател на парламента, след като номинацията на ГЕРБ Росен Желязков не срещна достатъчно подкрепа, а от ПП-ДБ предложиха двумесечен ротационен принцип, като се очаква да издигнат Никола Минчев, Борисов посочи:

"Ние сме готови на много компромиси. Но това не е и компромис. В Румъния има компромис да се рутират и премиери, има различни практики.

Между толкова враждуващи поддръжници, трябва ни време. Затова и забавянето на избора на председател е много полезно."

И последва ключовото:

"Председателят ще се избере за миг, когато има готовност за правителство. Ние сега им казваме: Росен Желязков председател за два месеца, те няма да имат ред. Искаме да сме честни."

После се прехвърли на Лена Бориславова (ПП), която вчера подаде декларация, че се отказва от депутатското си място, като я разкритикува за това (въпреки че сам винаги се отказва от депутатското си място досега - с две изключения, б.р.). 

Същевременно Асен Василев бе категоричен днес, че разговори за съвместен кабинет няма:

"Няма разговори за правителство. Ние имаме ясна позиция, че няма да подкрепим правителство на ГЕРБ с първия мандат или с тяхно участие", коментира съпредседателят на "Продължаваме промяната" на брифинг в парламента. - "Всички други интерпретации са свободни съчинения на група добронамерени или не чак толкова добронамерени анализатори", подчерта той.

А по въпроса - защо преговори се водят само с ГЕРБ, Василев уточни:

„В момента изискването е да се отпуши работата на парламента с избор на председател на ротационен принцип между двете най-големи партии.”

На този повторен за пореден път отказ Борисов реагира малко по-късно с:

"Разчитам разумът да надделее".

Той допусна, че тези дни ще се водят разговори и за варианта подкрепа за кабинет на малцинството на ПП-ДБ, но не и без да са ясни министрите. 

Ако сега не се състави кабинет, според Борисов, избори през юли ще доведат до същия резултат.

"Няма как да се промени нищо за тези два месеца. И в края на юли ще водим същия разговор, по същия начин. Аз не мисля, че колегите го съзнават. И след местните избори ще е същото. И народът ще го поиска. Затова полагам последни усилия този парламент да излъчи правителство".