За да приключи войната в Украйна възможно най-скоро, Русия трябва да изтегли войските си от нейната територия. Това обяви съветникът на ръководителя на канцеларията на украинския президент Михайло Подоляк в интервю за канала в "Ютюб" "Факти ICTV". Той коментира изявление на руския външен министър Сергей Лавров, който каза, че Руската федерация е заинтересована "конфликтът в Украйна да приключи възможно най-скоро".

"Не е ли просто удивително? Не отидохме доникъде, а? Искате да прекратим конфликта възможно най-скоро? Вие сте единствената страна, която започна този конфликт. И решението на този конфликт е доста просто - изтеглете си войските, изведете ги от Украйна. И това е, има решение. "Скоро"? Махнете войските утре, вдругиден няма да има конфликт. Е, ще има някакъв преговорен процес, ще говорим за нещо. Ще отговаряте по някакъв начин, но няма да има конфликт", увери Подоляк.

Той добави, че въпросът за преговорите може да се обсъжда само като се вземе предвид формулата за мир на украинския президент Володимир Зеленски.

Според Подоляк руският външен министър Сергей Лавров осъзнава, че "няма основания за този конфликт, че сте дошли на суверенна територия, измъчвате я днес и не е нужно да ходите в Бразилия да спрете всичко това".

"Искаш да спре възможно най-скоро? Изтеглете войските", подчерта Подоляк.