"Непоносима е мисълта за тридневна работна седмица затова сме тук".

Това каза Томислав Дончев (ГЕРБ) на влизане в парламента, където днес продължават консултациите между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България".

Двете формации с най-много депутати в парламента не разговарят за правителство, а за законодателната програма на парламента. Договорка по този въпрост вероятно ще реши и въпроса за избор на председател на Народното събрание. Такъв още не е избран и формално първото заседание на новия парламента все още не е завършило и продължава и утре. Без избран председадател парламентът не може да работи.

"Разговорите продължават, не стана за един ден", коментира Лена Бориславова ("Продължаваме промяната").

 А шефът на парламенарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова добави:

"Разговорите между правните екипи продължават, но ни трябва още време, за да уточним важни детайли".

Съгласие се търси основно по три теми: реформите в антикорупционната комисия, въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор, промени срещу домашното насилие. Обсъждат се и поправки по редица законопроекти, необходими за отпускането на средства от Европейската комисия по Плана за възстановяване и устойчивост, присъединяването на България към Шенген и еврозоната.

По отношение на избора на председател от ГЕРБ издигнаха Росен Желязков, а от "Продължаваме промяната - Демократична България" предлагат да има ротация между двете формации, като техният кандидат ще е Никола Минчев.

"Има връзка между законодателната програма и идеята за ротацията: председателите да бъдат от различни формации, за да се съгласуват", каза Николай Денков.

От неговите думи стана ясно, че се обсъжда ротационно председателстване и на правната комисия, както предложи още в първия пленарен ден съпредседателят на ПП Асен Василев.