Двама новоизбрани народни представители не се заклеха днес на първото заседание на 49-ото Народно събрание, а един вече напуска. 

Клетви не положиха, защото не се явиха на заседанието, Любен Дилов - син от ГЕРБ и Андрей Цеков от "Продължаваме промяната-Демократична България" (от квотата на ПП в обединението).

В същото време Лена Бориславова (ПП) вече е подала своята декларация за напускане на парламента, научи Клуб Z. Нещо, което тя обяви, че ще направи като се мотивира с това, че щяла да насочи усилията си към работата около предстоящия наесен местен вот и по-специално за родната й София. Не стана ясно защо не декларира отказ, с каквото време разполагаше, преди Централната избирателна комисия да обяви окончателния състав на новото НС и да й се наложи да полага клетва.

Дилов и Цеков формално ще положат клетва с появата си.

За да бъде освободена Лена Бориславова като народен представител, пък трябва да има решение на парламента. Очакването е да няма спънки, ала казуса с Делян Добрев от ГЕРБ. Преди години той поиска да напусне Народното събрание покрай т.нар. Хасково гейт, но парламентарната му група не разреши това.

Случаят, станал популярен като "не даваме Делян" отиде в Конституционния съд. Той се произнесе, че не може да се гласува против волезаявлението на депутата.