Дежавю, но не и неочаквано - новият парламент, също като стария, не можа да си избере председател от първия опит. Предложени бяха две кандидатури - тази на Росен Желязков от ГЕРБ, както и на Петър Петров от "Възраждане".

Останалите парламентарни групи не излязоха с номинации.

Както Клуб Z писа, провалът не бе неочакван - заради масовата заявка за гласуване с "въздържал се". Както и стана.

Номинацията на Желязков бе подкрепена от 79 народни представители - от ГЕРБ и "Има такъв народ". 8 души бяха против - от "Възраждане", а 144 се въздържаха (всички от "Продължаваме промяната-Демократична България", всички от ДПС и всички от БСП, както и 28 от "Възраждане").

Номинацията на Петров събра едва 37 "за" (само гласовете на сообствената му партия), 88 "против" (58 от ПП-ДБ, 2-ма от ГЕРБ, 27 от ДПС и един от ИТН), а 39 се въздържаха (3-ма от ПП-ДБ, 3-ма от ДПС 23-ма от БСП и 10 от ИТН).

Като тук впечатление прави, че групата на ГЕРБ не гласува, с изключение на двамата "против".

Така нито един от двамата кандидати не можа да събере подкрепа.

Това наложи съпредседателят на ПП Асен Василев да излезе на трибуната и да отправи едно очаквано предложение - парламентът да приеме решение, според което двете най-големи парламентарни групи да си поделят председателското място чрез ротация. Но не само това на "първия сред равни", а и това в комисията по правни въпроси.

"За съжаление това Народно събрание започва така както започна предишното. Ние от ПП и ДБ  имаме ясното съзнание, че пред това НС стоят изключително важни задачи. Предвид невъзможността да се излъчи председател, да вземем от европейския опит - двете най-големи групи да са на ротация, съвместно с ротация на правна комисия - което да гарантира, че ще има взаимен контрол", заяви Василев.

По думите му тази ротация трябва да е на всеки два месеца - и за председателя на парламента, и за този на "правна".

"Това е един възможен изход от кризата, в която току-що влязохме. Ако имате други предложения, готови сме да ги чуем, защото е важно този парламент да заработи", заяви Василев.

И парламентът се разпусна за 30-минутна почивка, за да се обсъди новата стара ситуация.

И след почивката доайенът на парламента, който председателства до избора на титуляр - Вежди Рашидов, обяви:

"Приканвам ви още една нощ да преспите и утре 10 ч ви чакам отново в залата".

С това той сложи край на заседанието за деня, като посегна да удари и звънеца, но бе възпрян с дружни възгласи. Ако бе ударил звънеца, това трябваше да означава разпускане на НС. Така на практика, до избор на председател, днешното заседание на парламента ще продължи и утре. По неофициална информация на Клуб Z от ГЕРБ вероятно ще се съгласят с предложението за ротация и този път няма да се стигне до неколкодневни разправии.

Тъй като фигурата на председателя е описана и в конституцията, то за една такава ротация ще са нужни нарочни решения на НС.

Очаква се парламентът да гласува и намаляване на Великденската си ваканция, която според правилника, който е в сила, тя е 10 дни, считано от Разпети петък.