Днес 49-ото Народно събрание ще проведе първото си заседание. В началото депутатите ще положат клетва. Но ще успеят ли да изберат председател. Поне от първия път?

По традиция отделните парламентарни групи ще заявят в декларации приоритетите и намеренията си. След това трябва да бъде избрано и ръководство на парламента. От първата парламентарна сила ГЕРБ-СДС заявиха, че ще предложат за поста Росен Желязков. Очакването е "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които в този парламент ще са една парламентарна група, да не издигат номинация за председателския пост, а само Никола Минчев за зам.-председателския. Двете формации обаче няма да подкрепят тази на ГЕРБ. От БСП пък щели да се въздържат за избора на Желязков. Същото се очаква да направят и депутатите на "Възраждане", като партията има собствена номинация - тази на Петър Петров. При тази "математика" очакването е новият парламент да стартира като... стария. С труден избор на пръв сред равни.

На първото заседание на 49-ото Народно събрание ще присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Гълъб Донев и членовете на служебното правителство. Поканени са представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания. Към предишните президенти и председатели на Народното събрание също са отправени покани да бъдат гости на първото заседание.

Политическите сили в 49-ия парламент вече разпределиха местата си в пленарната зала и стаите, в които ще бъдат групите.

Погледнато от парламентарната трибуна „Има такъв народ“ ще бъдат крайно вдясно, до тях ще са ГЕРБ-СДС. Централния блок ще си делят депутатите от „Възраждане“ и „Продължаваме промяната – Демократична България“, до тях ще бъдат ДПС и крайно вляво – „БСП за България“. Всички групи ще имат места на първия ред.

Първите реакции

Не става въпрос за нашите очаквания, а за наложителни действия от този парламент. Това каза президентът Румен Радев преди официалното откриване на 49-ото Народно събрание, докато вървеше пеша от "Дондуков" 2 към сградата на Народното събрание.

Той обяви, че ще е нормално и редно  консултациите за съставяне на кабинет да започнат още следващата седмица. 

"Днес е важен ден, как ще започне процедурата със избор на председател на Народното събрание. Важно е да чуем декларациите на партиите, тяхната готовност за съставяне на кабинет", подчерта Радев. 

А в коментар на въпроса какво мисли за идеята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов служебни министри да влязат в редовен кабинет, президентнът заяви:

"Никога не съм гледал на българските граждани като крепостни, това е въпрос на личен избор".

Служебният премиер Гълъб Донев коментира преди началото на заседанието:

"Свикването на 49-ото Народно събрание на Велика сряда е знак, че народните представители трябва да работят като всички останали българи, но и израз на необходимостта от смирение, критична оценка и готовност да се служи народа. Депутатите трябва да търсят компромиси и работещи решения, това им казаха българските граждани".

Той очаква да се формира устойчиво мнозинство, което да излъчи редовен кабинет. Донев добави, че оставя на следващото правителство една добре функционираща във всички сектори държава.

Главния прокурор Иван Гешев също говори пред журналисти на влизане в НС.

"Политиците да работят в интерес на народа, а не народът в интерес на политиците. Влизайки в Народното събрание да разберат, че девизът „Съединението прави силата“ не е просто лозунг, а е сърцевината, около която се изгражда българската държава и държавност. Защото в нейното име са загинали стотици хиляди българи.

Това, което се случва в последните години, е обидно за народа", каза той.

И превключи на православна тематика:

"Днес е Велика сряда. В този ден от Страстната седмица ние, православните християни, трябва да си зададем въпроса дали делата ни съответстват на повелите на Спасителя. Надявам се и българските политици да си зададат този въпрос."