Народът желае от политиците стабилно правителство. Това заяви народният представител от ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов, който произнесе слово по време на откриването на новото 49-о Народно събрание.

Като най-възрастен народен представител, съгласно Конституцията, Рашидов удари звънеца за началото на заседанието, ръководейки го до избора на постоянен председател.

"Молих се за разум. Дълбоко вярвах, че разумът е основното необходимо нещо, за да може България да се оттласне от дъното. Народът все повече живее с чувство за липса на сигурност, за шанс за единение и надежда за нещо по-добро", посочи Рашидов.

И допълни:

"За съжаление днес отново се срещаме с омразата, с отказ от диалог и с глупави мантри за минало и бъдеще, услужливо пропускайки настоящето. Само днес ние, живите, създаваме онова, което ще е необходимо за Бъдещето. Дори и в „Божествена комедия“ при Данте пътят от Ада към Рая минава през чистилището. Останалото е абстрактна утопия за мечтатели".

Той разказа, че по време на отминалата предизборна кампания се е срещнал с много хора, различни по възраст, професия и интереси, но "еднакви в бедността".

"Те нямат големи искания от живота, освен страха за оцеляване. Хора отрудени, душевно красиви, честни и чисти. Забравени от политици и от Бог. Те искаха елементарни неща, които държавата им дължи като доктор за болките им – автобус до съседното село, повишаване на ниските им пенсии и все теми, касаещи тяхното оцеляване", посочи още най-възрастният народен представител.

Според Рашидов обществото желае от политиците стабилно правителство, което "да върне надеждите и усмивките" на хората, давайки им по-добър бит и смислен живот.

Той призова новоизбраните народни представители да приемат факта, че „голямата политика е низ от компромиси“ и им пожела ползотворна работа в новото 49-о Народно събрание.

В началото Рашидов направи проверка на кворума. В залата присъстваха 235 народни представители, има кворум.

Рашидов даде началото и на предишния 48-и парламент, а по-късно беше избран за негов председател.

На днешното тържествено заседание новоизбраните депутати в 49-ото Народно събрание положиха клетва в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.

Прозвучаха химните на България и ЕС, като при втория химн лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов седна на мястото си и не го изслуша прав.