Защо чакаме контраофанзивата им? Да използваме ядрено оръжие!

Това обяви руският водещ Владимир Соловьов по време на емоционален монолог в предаването си по държавната телевизия "Россия 1".

Непосредствено сред тези две изречения, пропагандистът призова "да нанесем удар на местата, където са разгърнати войски и центровете за вземане на решения на Украйна".

После влезе в спор с въображаем противник на идеята Русия да предприема толкова радикална стъпка.

"Какъв е проблемът? "Ах, не бива да използваме ядрено оръжие!" Тогава защо го разработихме? "Как защо - за сдържане!" И какво - сдържахме ли ги? Обстрелват нашите региони, градове, села! Убиват нашите жители! Помогна ли ни ядреното оръжие?"

Повечето експерти са на мнение, че Русия не би използвала ядрено оръжие във войната в Украйна.

Причините са много. Ето някои от по-важните:

1. То е приложимо в изключително тесен кръг от обстоятелства на бойното поле. Такива не са налични в Украйна. Последиците са непредсказуеми - можете да си представите как би реагирала Русия, ако от фронта се подочуе, че руски войници са били засегнати от радиацията.

2. Китай и Индия, които са най-могъщите (пък макар и относително дистанцирани) съюзници на Москва, в прав текст предупредиха Кремъл дори да не флиртува с толкова радикална мярка.

3. Западът едва ли ще реагира реципрочно, но безспорно ще бъде решен да инвестира много повече в отбраната Украйна, за да е сигурен, че накрая Русия ще бъде съкрушена. Основната цел на Москва на този етап не е да завладее цялата територия на Украйна, както в началото на инвазията, а да "замрази" конфликта и да се надява, че ще съхрани близо 15-те процента окупирани украински земи.