"Защо не убием украински журналисти като отмъщение за Татарски?"

Това бе тема на дискусия между руски пропагандисти по телевизионния канал "Звезда", предаде "Гордон".

Военният блогър Владлен Татарски загина след експлозия в кафене на шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин в Санкт Петербург на 2 април. Без да е предоставила каквито и да е доказателства, Москва обвинява украинските спецслужби за взрива, въпреки че повечето следи сочат източникът да е вътре от Русия - например, камерите в близост до кафенето не са работили в голяма част от деня. Такава техническа неизправност трудно може да бъде организира отвън.

Въпреки това Владислав Шуригин и Николай Матвеев не само са убедени, че Киев носи вина за нападението, но и поставят на обсъждане въпроса дали не е наложително да последва ответен отговор.

Шуригин се възмути защо след ликвидирането на Татарски "сградата на ГУР (Главното разузнавателно управление) и СБУ (Службата за сигурност на Украйна) стоят в Киев".

"В случая говоря малко условно. Казвам - защо не обявихме индивидуален лов на всички тези негодници?", попита пропагандаторът.

Матвеев отбелязва, че негов познат е предложил да се атакува медията "Гордон".

"Днес един приятел попита: "Защо няма пряко, огледално отмъщение за Владлен? 10 "гордоновци", условно." Обяснявам: "Защото (статии за) 10 "гордоновци" ще висят по всички страници на западните медии", обясни той.

Според него подобни стъпки "нищо няма да променят", но ще станат причина Русия да бъде обвинена в провеждането на "индивидуален терор". Това веднага щяло да бъде подхванато от всички западни медии и можело да настрои срещу Кремъл партньори и неутрални държави.

"Ще ти отговоря", не му остана длъжен Шуригин. "Не ни интересува какво ще се случи там сега. Откъснати сме от тях завинаги, разбираш ли? Никога повече няма да бъдем партньори, братя - с никого от тях", отсече той. "Ние сме обвинявани по всяко време и навсякъде".