„Мисля, че можем да се поздравим с поредните избори, които успяхме да организираме.“

Така служебният външен министър Николай Милков коментира начина, по който подопечното му ведомство е организирало вота на 2 април в чужбина.

Той говори пред български журналисти в Брюксел, където участва в двудневната среща на външните министри на страните от НАТО.

Проблеми имаше в много секции в чужбина. Така например в Турция бюлетини на ДПС отидоха при други партии. В Белгия и Люксембург се бяха развалили машини за гласуване. На други места имаше оплаквания от гласували, че бюлетините им са били недействителни.

„Като цяло това, което Министерството на външните работи трябваше да направи, бе направено. Това по какъв начин самите секционни избирателни комисии (СИК) по места са се справяли със задачите си, е отделен въпрос. СИК са автономни в своите решения, правят свои протоколи, координират нещата с ЦИК, а не с МвнР. Ние сме организатор, но по отношение на съществото на процеса не можем да влияем“, каза Милков.

Той е убеден, че за пореден път външното министерство е успяло да се справим с това предизвикателство, което се случва напоследък в постоянно усложняващи се условия. Регламентите за организацията на изборите стават всеки следващ път по-сложни.

Сега дипломатическото ведомство е трябвало да  командирова 534-ма души от България в чужбина плюс още 203-ма от представителствата ни зад граница. Отделно имало огромевн обем материали. При 134 секции във Великобритания е много трудно, тъй като няма авиолиния, която да превози 134-ма души в рамките на един ден заедно с всичките материали, машини и др., които не се чекират като багаж, а като дипломатическа поща.

Имало е и забавяния на някои от материалите за секциите по тихоокеанското крайбрежие на САЩ и Канада.