И в Берлин една от машините за гласуване даде дефект и започна да пуска бележки без никакви надписи върху тях. Така за гласуващите в посолството остават само две машини, останалите трябва да минат на хартиени бюлетини.

36 машини бяха пратени в общо 74 секции в Германия.

Този път предварително заявления са подали само 2000 души. За сравнение преди две години заявления бяха подали над 13 000 души.

От активността на българите в Германия зависи колко секции ще се отворят на евентуални следващи избори и дали ще се гласува машинно на тях. Сред българската общност в Германия обаче се забелязва вече умора от гласуването. В бъдеще машини ще се доставят само на секции, в които на изборите днес са подадени повече от 400 гласа.

Германия е заявила, че през тази година няма да дава разрешение за откриване на нови секции и при евентуално нови избори след 2 април, вот ще може да се даде само в посолството и в консулствата в страната.

В Люксембург се счупи машината в една от двете секции в страната. Тя няма да бъде поправена до края на изборния ден. Гласуващите ще трябва да пускат хартиена бюлетина.

Развали се и една от двете машини в постоянното представителство на България  в ЕС. ОТ мисията в Брюксел обаче повикаха техник и проблемът се очаква да бъде решен по-късно.

Пак в постоянното представителство бе изведен български гражданин, който снимал пусканите бюлетини. Вотът му е анулиран.

За кратко бе спряно гласуването в секцията в брюкселския квартал Скаарбеек. Причина бе изхабяване на тонера, поради което не са могли да бъдат разпечатани декларациите, които гласуващите в чужбина задължително гласуват. Много бързо обаче тонерът бе подменен и вотът продължи.