Полша вече е предала на Украйна няколко от своите изтребители от съветско време МиГ-29, съобщи сътрудника на полския президент, цитиран от украинския информационен сайт НВ.

Марчин Пшидач, съветник по международните въпроси, не уточни веднага броя на предадените самолети, но в предишни изказвания полски политици говореха за четири МиГ-а.

Украинският президент Володимир Зеленски се очаква да посети Полша на 5 април, в сряда, съобщи по-рано днес неговата канцелария.

Словакия също съобщи по-рано, че възнамерява да даде на Украйна всичките си 13 МиГ-29, които не възнамерява повече да използва. Четири от тези изтребители Украйна получи на 23 март и те вече защитават небето над Харков, каза зам.-председателката на украинския парламент Елена Кондратюк.

Военновъздушните сили на Украйна смятат, че предоставянето на страната на модернизирани съветски изтребители МиГ-29 ще бъде сериозна поемощ, но едва ли ще доведе до особени промени на фронта. Те казаха, че не са оборудвани с бордови радари и не могат да изстрелват модерни ракети и подчертаха, че Украйна се нуждае от модерни западни бойни самолети, пише НВ.